NOVA PRAVILA IGRE

WHO sve bliže konsenzusu o budućem globalnom paktu za sprečavanje pandemija

Hina

Reuters

Reuters

SAD je podvukao svoju "crvenu liniju" te za sada ne želi prihvatiti pravno obvezujući sporazum, no podržava ideju o sporazumu koji također ima potporu Brazila i Indije, dodaju diplomati.ŽENEVA – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sve je bliža postizanju međunarodnog sporazuma o sprečavanju budućih pandemija, iako je SAD za sada vrlo suzdržan prema paktu koji bi bio pravno obvezujući, rekli su u petak zapadni diplomati.


Ministri zdravstva iz 194 članice WHO-a u ponedjeljak se okupljaju na trodnevnoj posebnoj sjednici kako bi postigli sporazum kojim bi se osnažili kapaciteti te UN-ove agencije prilikom suočavanja s budućim pandemijama, nakon što je WHO bio uvelike kritiziran zbog upravljanja krizom covida-19.


SAD je podvukao svoju “crvenu liniju” te za sada ne želi prihvatiti pravno obvezujući sporazum, no podržava ideju o sporazumu koji također ima potporu Brazila i Indije, dodaju diplomati.
Europska unija snažno zagovara sporazum koji podrazumijeva čvrste obveze u čemu ima potporu 70 zemalja, rekao je europski diplomat.


Kina sudjeluje u pregovorima i za sada se ne protivi sporazumu.


Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je odobrio taj pakt i vjeruje da se zemlje mogu složiti da postoji potreba za obvezujućim dokumentom.


U svijetu je od pojave novog koronavirusa SARS-CoV-2 krajem 2019. u kineskom Wuhanu umrlo više od 5,5 milijuna ljudi. WHO podsjeća da Kina još uvijek nije podijelila neke od ranih podataka vezanih uz izbijanje pandemije koji bi mogli baciti svjetlo na podrijetlo virusa.