GODIŠNJA SKUPŠTINA

WHO najavljuje novu pandemiju i traži još veće ovlasti unatoč nizu propusta

Hina

Reuters

Reuters

"Neke države članice kažu da je WHO učinio što je mogao tijekom pandemije te žele ojačati njegov autoritet, a druge su vrlo razočarane WHO-om i vrlo podijeljene u stajalištu treba li agenciji dodijeliti više ovlasti", rekao je Adam Kamradt-Scott.ŽENEVA – Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je u ponedjeljak da ona mora biti “u središtu” globalnog zdravstvenog sustava, ali su joj potrebne i reforme.


Skupština Svjetske zdravstvene organizacije, koja se održava od 22. do 28. svibnja, smatra se jednom od najvažnijih u 75-godišnjoj povijesti UN-ove agencije za zdravlje, jer treba definirati svoju buduću ulogu u politici globalnog zdravlja i dobiti odobrenje za financijski preustroj.


“Trebamo snažniji WHO koji je održivije financiran i koji je u središtu globalne zdravstvene sigurnosne arhitekture”, rekao je glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus u obraćanju na godišnjoj skupštini WHO-a.
No dodao je da je “Bilo puno poziva da se WHO promijeni. I nema sumnje da je promjena potrebna.”


WHO se našao pod povećalom pošto ga nezavisno povjerenstvo opisalo kao “nemoćnu” organizaciju u pandemiji covida-19, s ograničenim sposobnosti da istraži žarišta i koordinira mjere suzbijanja pandemije.


Međutim, 194 država članica nije jedinstveno kada je riječ o tome treba li toj organizaciji dodijeliti veće ovlasti s obzirom na iskustvo pandemije covida-19 u kojoj se, prema ocjeni nekih članica, nije dobro snašla.


“Neke države članice kažu da je WHO učinio što je mogao tijekom pandemije te žele ojačati njegov autoritet, a druge su vrlo razočarane WHO-om i vrlo podijeljene u stajalištu treba li agenciji dodijeliti više ovlasti”, rekao je Adam Kamradt-Scott, profesor globalnog zdravlja u Školi za transnacionalno upravljanje.


U istom govoru, Tedros je rekao da covid ni izdaleka nije gotov i da svijet nije spreman za novu pandemiju pri čemu je ponovio podatke iz prošlotjednog izvješća.


“Jasno je da je svijet bio i još uvijek je nepripremljen za pandemiju”, rekao je.