"Financijsko tržište"

Vujčić u Opatiji: “Ni inflacija neće biti problem za uvođenje eura, to je val koji ljulja sve barke”

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Kaže da će eurozona donijeti nižu premiju rizika, lakše poslovanje, a najvažnije je što će eliminirati valutni rizik. 

RIJEKA Hrvatska će od ulaska u eurozonu profitirati više od bilo koje zemlje koja je do sada ušla ili će u eurozonu tek ući, zbog iznimno visoke euriziranosti cijelog sustava, ali i usklađenosti poslovnih ciklusa. Koristi od eurozone posebno se vide u lošim vremenima, tada je bolje biti pod njenim kišobranom nego vani gdje je hladno i pada puno više kiše, poručio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke na  konferenciji “Financijsko tržište” koja je počela u Opatiji.
Vujčić očekuje da ćemo ispuniti sve kriterije za uvođenje eura, pa i kriterij stabilnosti cijena, odnosno inflacije jer je to ionako “val koji diže sve barke”. Kaže da će eurozona donijeti nižu premiju rizika, lakše poslovanje, a najvažnije je što će eliminirati valutni rizik.
– Baš zbog toga što su i država i građani i poduzeća mahom zaduženi u eurima, deprecijacija kune bi im naštetila, dok bi aprecijacija naštetila izvoznicima. U takvim uvjetima jedina razumna politika bila je ona koju smo i vodili, a to je politika stabilnog tečaja. S obzirom na visoku euriziranost, naš je manevarski prostor ograničen, iako smo razvili niz alata… Dakle, što se tiče troška gubitka autonomne monetarne politike, njen je prostor ionako bio sužen, a kad nešto nemaš, teško je to i izgubiti, kaže Vujčić.
– Vjerujemo da ćemo ispuniti sve kriterije, dobiti u srpnju zeleno svjetlo Vijeća EU-a, i 1. siječnja bit ćemo spremni za konverziju, zaključio je Vujčić.