Imaju povjerenje

Vlada predložila produljenje mandata članovima NO-a Ine, tvrde da ništa nisu mogli znati o plinskoj aferi

Jagoda Marić

Za predstavnike u Nadzornom odboru kompanije Vlada je uvijek tvrdila da nisu mogli znati za ono što rade direktori na četvrtoj razini upravljanjaZAGREB – Vlada i dalje, bez obzira na plinsku aferu u kojoj je Ina oštećena za milijardu kuna, vjeruje hrvatskim predstavnicima u Nadzornom odboru Ine, pa je tako na zatvorenom dijelu sjednice predložila Skupštini tog društva da produlji mandat predsjedniku Nadzornog odbora Damiru Mikuljanu i članovima Branimiru Škurli i Ivi Ivančiću. Nakon izbijanja afere premijer Andrej Plenković je zatražio smjenu cijele Uprave Ine, što se i dogodilo, pa su nakon manjih zastoja otišli i hrvatski i mađarski članovi. No, za predstavnike u Nadzornom odboru Vlada je uvijek tvrdila da nisu mogli znati za ono što rade direktori na četvrtoj razini upravljanja, a da u to vjeruje, potvrdila je i prijedlogom da se na šest mjeseci svim hrvatskim članovima produlji mandat.


Afera u Ini je otkrivena kad su banke postupile po Zakonu o sprječavanju pranja novca koji nalaže da Uredu za sprječavanje pranja novca i Poreznoj upravi prijave transakcije na računima iznad 200 tisuća kuna, a Vlada je jučer u parlament poslala izmjene tog zakona kojim su pravila postala još stroža.


Tako se prag obavještavanja nadležnog ureda o gotovinskim transakcijama smanjuje na 10 tisuća eura, a ministar financija Marko Primorac kazao je da su razlozi za te izmjene ispunjavanje mjera iz Akcijskog plana za jačanje učinkovitosti hrvatskog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. Uz to na deset tisuća eura smanjuje se i prag za provođenje dubinske analize povremenih transakcija koje nisu dio uspostavljenih poslovnih odnosa. Primorac je još istaknuo i da Zakon propisuje registraciju pružatelja usluga povezanih s virtualnom imovinom u registar koji će voditi Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
– Donošenje ovog zakona rezultirat će daljnjim jačanjem preventivnog sustava sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma u RH, poručio je Primorac.


Uz to Vlada je u Sabor poslala i izmjene zakona o državnim službenicima po kojima zaposleni u državnoj upravi neće po sili zakona odlaziti u mirovinu s navršenih 65 godina života i 15 godina staža, nego će moći ostati raditi do 67 godine, ako s time budu suglasni i čelnici tijela u kojima rade i oni sami. Vlada se na ovaj potez odlučila jer postoji sve manji interes za zapošljavanje u državnoj upravi zbog niskih plaća.


Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica pojasnio je da će se tako osigurati popunjavanje potrebnih radnih mjesta, te nesmetano obavljanje poslova u državnoj upravi. Uz to je napomenuo da se time pravila za zapošljavanje u državnoj upravi izjednačavaju s onima koji već vrijede za lokalne službenike i namještenike.