IZMJENE ZAKONA

Velika promjena u hrvatskom pravosuđu: Sva sudska ročišta imat će i tonski zapis

Vanja Vesić

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iako je još izmjenama ZKP-a iz 2017. formalno bilo ozakonjeno tonsko snimanje rasprava u kaznenim predmetima, ono u praksi nije zaživjelo zbog tehničke neopremljenosti sudnica, ali i kolizije s ranijom obavezom prijepisa raspraveZAGREB – U javno e-savjetovanje nadležno Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je nacrt izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku (ZKP) kojim bi se uvela u praksu digitalizacija kaznenih postupaka na sudovima nakon što je ista u primjeni u parničnom i upravnom postupku. Cilj je da se tonski snimaju sve sudske rasprave, ali i da se u većoj primjeni osiguravaju ročišta i putem videoveze. Podsjećamo, e-komunikacija uspostavljena je na svim općinskim sudovima, u parničnim postupcima na županijskim sudovima, na trgovačkim i upravnim sudovima te na Visokom trgovačkom sudu.


Iako je još izmjenama ZKP-a iz 2017. formalno bilo ozakonjeno tonsko snimanje rasprava u kaznenim predmetima, ono u praksi nije zaživjelo zbog tehničke neopremljenosti sudnica, ali i kolizije s ranijom obavezom prijepisa rasprave. Preprekom se pokazala obaveza prijepisa takvih audiozapisa koji je u roku od pet dana morao odobriti predsjednik sudskog vijeća. Takvo pravilo zapravo je dovelo do puno više posla nakon provedene rasprave jer su se morali raditi i potvrđivati prijepisi i onih kraćih rasprava koje je jednostavnije bilo priložiti zapisniku ročišta.


Skraćenje rasprava


Sredstva potrebna za provedbu tih odredbi, u ukupnom iznosu od 55 milijuna kuna odnose se na opremanje općinskih i županijskih sudova za tonsko snimanje ročišta i edukaciju sudaca i službenika, a osigurat će se prilikom izrade Prijedloga proračuna Ministarstva pravosuđa i uprave za razdoblje 2023. – 2025. godine. Predloženim izmjenama i dopunama ZKP-a neće se dogoditi promjene preko noći, ali će se stvoriti nužni preduvjeti za proširenje upotrebe informacijsko-komunikacijskih tehnologija u kaznenom postupku, kako bi se povećala efikasnost i ubrzalo vođenje kaznenog postupka, omogućila efikasnija razmjena dokumentacije i brže ostvarivanje prava. Posljedično, to bi utjecalo i u financijskom pogledu jer će se smanjiti troškovi postupka, najavili su iz Ministarstva pravosuđa.
– Uvođenjem elektroničke komunikacije u kazneni postupak omogućit će se slanje pismena u elektroničkom obliku putem informacijskog sustava, što će skratiti vrijeme slanja podnesaka sudu, kao i dostavu sudskih pismena, ali i smanjiti troškove, a sudionicima postupka olakšat će se komunikacija sa sudom. Također će se proširivanjem tonskog snimanja na sve rasprave u kaznenom postupku u narednom razdoblju, kada za to budu ispunjeni tehnički preduvjeti na sudovima, skratiti vrijeme trajanja rasprave, dok će sudionicima postupka biti olakšano praćenje njezinog tijeka, navodi se u predloženim izmjenama Zakona.


Ministarstvo pravosuđa ističe da bi se zakonskim izmjenama mogli prevenirati slučajevi namjernog odugovlačenja sudskih postupaka koji su se u ustaljenoj domaćoj praksi pokazali gotovo kao pravilo i u jednostavnijim procesima. Kada je riječ o okrivljenicima ili oštećenicima u svojstvu tužitelja i drugim fizičkim osobama, njima se ne propisuje obaveza elektroničkog komuniciranja sudom i oni će svoje podneske, ako se ne žele uključiti u sustav, slati kao i do sada. Zakonom bi se propisalo da će se odluka ili dopis smatrati dostavljenima osam dana od dana kada pristignu u pretinac primatelja.


Ograničena primjena


Spomenuta upotreba videolinka u kaznenim postupcima bila je u ograničenoj primjeni u slučajevima ispitivanja djece – žrtava kaznenih djela i ugroženih svjedoka nedjela. Videolink se dopuštao i na ročištima za određivanje istražnog zatvora i provođenje pojedinih dokaznih radnji, a po dopunjenim odredbama moći će se audiovizualno osigurati prisutnost stranaka na sjednicama optužnih vijeća i pripremnim ročištima.


Odluku će o tome donositi predsjednik pojedinog sudskog vijeća. Podsjećamo, modernizacija pravosuđa jedna je od podkomponenti vladinog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (NPOO) planu akcijskih projekata, mjera i reformi u različitim područjima. Javno savjetovanje o nacrtu izmjena ZKP-a otvoreno je do 30. siječnja, a objava izvješća očekuje se 28. veljače.