Ministar pravosuđa

Malenica o pretresu u Ministarstvu kulture: Stav Vlade je jasan

Portal Novi list

Ivan Malenica / Foto Davor Kovačević

Ivan Malenica / Foto Davor Kovačević

Ministar pravosuđa Ivan Malenica smatra da su za procesuiranje u ovom slučaju nadležna hrvatska tijelaNakon pretresa u Ministarstvu kulture zbog poslova dodijeljenih Geodetskom fakultetu za snimanje stanja zbog obnove nakon potresa slučajem se mjesecima bave USKOK, DORH i Ured europskog tužitelja (EPPO).


Ministar pravosuđa Ivan Malenica smatra da su za procesuiranje u ovom slučaju nadležna hrvatska tijela.


“Mi smatramo ovdje da se radi o sredstvima koja su isplaćena iz državnog proračuna Republike Hrvatske, da je sukladno tome nadležnost u procesuiranju eventualnih kaznenih djela u okviru tužiteljstva državnog odvjetništva, tako da je to stav Vlade”, rekao je Ivan Malenica za Dnevnik Nove TV.
Ali, protiv otvaranja ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj, kaže, nisu imali ništa, naprotiv.


Iz ureda europskog tužitelja stiže informacija kako Stalno vijeće od tri člana iz drugih zemalja nadgleda svaku odluku u istragama EPPO-a. O konkretnom slučaju, ministar kaže, činjenica je da je sve plaćeno državnim a ne europskim novcem.


“Proizlazi iz dokumenata ministarstva financija i ono ni kom slučaju ne predstavlja pritisak ni uplitanje u rad europskih tužitelja ovdje u Hrvatskoj. U slučaju da postoji sukob nadležnosti ovdje u Hrvatskoj, o njemu odlučuje glavni državni odvjetnik”, poručio je Malenica.


S državnim odvjetnicima i sucima zbog još jedne goruće teme sastao se u petak. Nakon bijelog štrajka, sada su se dogovorili osnovice plaće će im rasti u prosjeku za 11 i pol posto neto.


“Dogovorili smo da ćemo pokrenuti proceduru izmjene Zakona o plaćama da dodatno unaprijedimo njihov materijalni status kroz izmjenu, povećanje osnovice plaće i korekcije koeficijenata”, otkrio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV.


To će u prosjeku za suce značiti povećanje plaće od 300 eura.


Cijeli prilog pogledajte OVDJE.