Sudska parnica

Velika pobjeda: Vlasnici restorana ishodili isplatu osiguranja jer su bili zatvoreni zbog korone

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Pariška odluka ima globalni odjekFrancuski osiguravatelj AXA objavio je u utorak da će nakon izgubljene sudske parnice uvažiti većinu zahtjeva vlasnika restorana za isplatom osiguranja zbog prekida poslovanja povezanog s koronavirusom.


Pariški sud presudio je prošlog tjedna da AXA vlasnicima restorana mora isplatiti naknadu za dvomjesečni gubitak prihoda povezan s pandemijom koronavirusa.


Parnicu je pokrenuo vlasnik četiri pariška restorana Stephane Manigold a AXA je osporavala njegove zahtjeve, tvrdeći da njezina politika ne pokriva posljedice poremećaja u poslovanju koje je prouzročila zdravstvena kriza.
Manigold tvrdi da su nakon objave presude njegov odvjetnički tim zvali iz Velike Britanije, Južnoafričke Republike, Španjolske i SAD-a, raspitujući se za detalje ugovora o osiguranju i sudske odluke.


„Pariška odluka ima globalni odjek“, zaključio je Manigold.


Osiguravatelj promijenio ploču


AXA je najavila žalbu ali izvršni direktor Thomas Buberl rekao je danas da priželjkuju nagodbu i planiraju uvažiti većinu zahtjeva vlasnika restorana čiji ugovori sadrže nejasne odredbe.


„Ti ugovori predstavljaju manje od 10 posto od ukupnih ugovora s vlasnicima restorana i uvjeren sam da ćemo naći rješenje“, rekao je Buberl.


AXA je najavila i dodatnih 500 milijuna eura pomoći malim kompanijama, povrh ukupno 1,7 milijardi eura ulaganja u domaće tvrtke koje su već najavili francuski osiguravatelji.


“Cilj je, očito, pomoći kompanijama koje je kriza oslabila”, ističe Buberl.Pritisak vlade


Sredinom travnja ministar financija Bruno Le Maire istaknuo je da su osiguravatelji pod vladinim pritiskom udvostručili doprinos u fond solidarnosti za mala poduzeća na 400 milijuna eura.


Osiguravatelji klijentima nude popuste u vrijednosti 500 milijuna eura i osnovat će investicijski fond za male tvrtke vrijedan 1,5 milijardi eura, kazao je tom prilikom Le Maire.


Bankama i osiguravateljima već je poručeno da moraju pojačati potporu gospodarstvu, a veći angažman očekuje se i od velikih vlasnika komercijalnih nekretnina, dodao je ministar financija.