Meteorolog

Vakula otkrio kakvo će nas vrijeme dočekati za Božić

Portal Novi list

Zoran Vakula / Foto Boris Scitar / Vecernji list / PIXSELL

Zoran Vakula / Foto Boris Scitar / Vecernji list / PIXSELL

Najavio je i kakvo vrijeme slijedi u tjednu pred BožićMeteorolog HRT-a Zoran Vakula otkrio je kakvo će nas vrijeme dočekati za Božić. Napominje da ima još tjedan dana do Božića i da su promjene u prognostičkim izračunima još moguće.


“Ne može se tvrditi, ali se može s prilično velikom vjerojatnošću prognozirati kako ćemo i uoči ovogodišnjeg Božića imati južinu i za doba godine iznadprosječnu toplinu”, rekao je Vakula u razgovoru za Večernji list.


Najavio je kakvo vrijeme slijedi u tjednu pred Božić.
“Naravno, s jugozapadnjakom u većini unutrašnjosti te na Jadranu još jačim jugom. Do kraja srijede i posebice tijekom četvrtka dolazit će nam i oblaci te sve češća, ponegdje i obilnija kiša, osobito na Jadranu i području uz njega.


Prije tog osjetnog zatopljenja malo snijega može pasti samo mjestimice, uglavnom u gorju, napose gorske Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije.


Ostvari li se u ovu nedjelju najvjerojatnija prognoza, Božić će nam biti razmjerno topao i oblačan, u većini krajeva s povremenom kišom, osobito na Jadranu i uz njega”, rekao je Vakula.


Još uvijek nije dovoljno pouzdano, dodaje Vakula, hoće li do Božića navečer ili tek na blagdan svetog Stjepana doći do dotoka hladnijeg zraka i pada temperature, koji bi omogućio snijeg najprije u gorju, a potom i u nekim nizinama.


No, ističe, veliki su izgledi da se promjena vremena dogodi baš tijekom blagdanskog vikenda.


Vakula kaže kako prognostički izračuni za posljednji tjedan ove godine i prvi iduće, pokazuju veliki rasap rješenja, od nastavka razdoblja s oborinama do, u većini Hrvatske, suhog i stabilnog vremena.


“Planiranje aktivnosti na temelju tih prognoza nije mudro”, poručio je HRT-ov metereolog Zoran Vakula za Večernji list.