PRVE REAKCIJE

Ukrajina službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO savezu: Čelnici zemalja EU-a odbacili ilegalnu aneksiju

P. N., Hina

Reuters

Reuters

“Čvrsto odbacujemo i nedvosmisleno osuđujemo ilegalnu rusku aneksiju ukrajinskih područja Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona", kaže se u izjavi članova Europskog vijeća, to jest šefova država ili vlada 27 država članica.Ukrajina je službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO savezu, objavio je njezin predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi The Guardian.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u petak da će Ukrajina službeno zatražiti ubrzani prijem u NATO i kazao da je Kijev spreman razgovarati s Rusijom, ali ne dok joj je Putin predsjednik.


Putin je u petak potpisao odluku o pripajanju četiriju okupiranih istočnih  ukrajinskih regija i potom pozvao Ukrajinu da položi oružje i pregovara.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odgovorio je da ne kani pregovarati s Rusijom sve dok je Vladimir Putin na vlasti, najavivši i da će Ukrajina službeno zatražiti “ubrzano članstvo u NATO-u”.


“Ukrajina neće pregovarati s Rusijom sve dok je Putin predsjednik Ruske Federacije. Pregovarat ćemo s novim predsjednikom”, rekao je u online video-snimci nedugo nakon što je Kremlj formalizirao aneksiju četiriju ukrajinskih regija.


Nedugo nakon toga Zelenskij je najavio i da će Ukrajina potpisati ubrzani zahtjev za članstvom u NATO-u.


“Poduzimamo odlučujuć korak, a to je potpisivanje zahtjeva Ukrajine za ubrzanim članstvom u NATO-u”, rekao je u video-snimci objavljenoj na društvenim mrežama.


Čelnici 27 država članica EU “nedvosmisleno odbacuju i osuđuju” nelegalnu aneksiju četiriju ukrajinskih okupiranih područja. Ona je ništetna i ne proizvodi nikakve pravne učinke, poručili su.


“Čvrsto odbacujemo i nedvosmisleno osuđujemo ilegalnu rusku aneksiju ukrajinskih područja Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona”, kaže se u izjavi članova Europskog vijeća, to jest šefova država ili vlada 27 država članica.


“Namjernim potkopavanjem međunarodnog poretka temeljenog na pravilima i očiglednim kršenjem temeljnih prava Ukrajine na neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, temeljnih načela sadržanih u Povelji UN-a i međunarodnom pravu, Rusija dovodi globalnu sigurnost u opasnost”, dodaje se.


Čelnici EU-a ističu da nikada neće priznati pseudo referendume koje je Rusija osmislila kao izgovor za daljnje kršenje ukrajinske neovisnosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta.


“Ove odluke su ništetne i ne mogu proizvoditi nikakve pravne učinke. Krim, Herson, Zaporižja, Doneck i Luhansk su Ukrajina. Pozivamo sve države i međunarodne organizacije da nedvosmisleno odbace ovu nezakonitu aneksiju”, kaže se u izjavi europskih čelnika.


Čelnici dodaju da čvrsto stoje uz Ukrajinu i njezin narod koji ima pravo na oslobođenje okupiranih teritorija u okviru međunarodnih priznatih granica.


“Nuklearne prijetnje Kremlja, vojna mobilizacija i strategija pokušaja lažnog predstavljanja teritorija Ukrajine kao ruskog i navoda da se rat sada odvija na teritoriju Rusije neće poljuljati našu odlučnost”, stoji u izjavi.


Čelnici dodaju da će pojačati sankcije protiv Rusije i nastaviti pružati snažnu ekonomsku, vojnu, socijalnu i financijsku pomoć Ukrajini.


Njima se odvojeno pridružila donedavna članica Unije, Britanija. Premijerka Liz Truss kazala je kako će Britanija regije Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižju prihvatiti isključivo kao dijelove ukrajinskog teritorija te je dodala da ruski predsjednik Vladimir Putin krši međunarodno pravo.


“Putinu se ne može dopustiti da mijenja međunarodne granice grubom silom. Potrudit ćemo se da izgubi ovaj nezakoniti rat. On je još jedanput djelovao u suprotnosti s međunarodnim pravom, zanemarujući pritom ukrajinski narod, premda tvrdi da ga predstavlja”, rekla je britanska premijerka.


Čelnici zapadnih zemalja u petak su i kolektivno, poput Europskog vijeća, i pojedinačno osudili rusku aneksiju četiriju okupiranih ukrajinskih regija.


Čelnici 27 država članica EU “nedvosmisleno odbacuju i osuđuju” nelegalnu aneksiju četiriju ukrajinskih okupiranih područja. Ona je ništetna i ne proizvodi nikakve pravne učinke, poručili su.


“Čvrsto odbacujemo i nedvosmisleno osuđujemo ilegalnu rusku aneksiju ukrajinskih područja Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona”, kaže se u izjavi članova Europskog vijeća, to jest šefova država ili vlada 27 država članica.


Čelnici EU-a ističu da nikada neće priznati pseudo referendume koje je Rusija osmislila kao izgovor za daljnje kršenje ukrajinske neovisnosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta.


Sjedinjene Države u petak su najavile uvođenje novih i “oštrih” sankcija protiv Rusije, osudivši “lažne” aneksije teritorija u Ukrajini.


U oštroj poruci Sjedinjene Države upozoravaju i da će, u dogovoru sa zemljama članicama grupe G7 sankcionirati “svaku zemlju, pojedinca ili entitet” koji pruža političku ili gospodarsku potporu pokušajima Rusije da “nezakonito preuzme teritorije u Ukrajini”.


Poljsko ministarstvo vanjskih poslova najoštrije osuđuje nezakonit čin ‘priznavanja neovisnosti’ i ‘pripajanja’ dijelova ukrajinskih regija Herson, Doneck, Luhansk i Zaporižja u Rusku Federaciju”.


“Nizozemska nikada neće priznati ovu aneksiju, kao što ne priznajemo ni aneksiju Krima”, kazao je danski premijer Mark Rutte.


U priopćenju grčkoga ministarstva vanjskih poslova stoji da je ruska “odluka nezakonita jer očigledno krši međunarodno pravo, zbog čega je ništavna.”


Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen rekla je da “ilegalna aneksija ukrajinskih regija, koju je proglasio Putin neće ništa promijeniti. Sva područja koja su ilegalno okupirali ruski osvajači dio su Ukrajine i uvijek će biti dio ove suverene nacije.”


Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier osudio je referendume i njihovo skoro pripajanje Rusiji te kazao da EU “ne kani prihvatiti navodne rezultate referenduma ni pomicanje granica”.


Dodao je da režim ruskoga predsjednika utječe na to da sukob sve više eskalira te je istaknuo kako Njemačka mora nastaviti podupirati Ukrajinu “financijski, humanitarno, politički i vojno”, koliko god to bude potrebno.


“Ovaj rat je napad na međunarodno pravo i na vrijednosti liberalnih demokracija – na naše vrijednosti”, rekao je.


Giorgia Meloni, koja će idući mjesec biti i službeno imenovana talijanskom premijerkom kazala je da rusko pripajanje četiriju ukrajinskih regija nema “ni pravnu ni političku vrijednost”.


Dodala je kako ruski ruski predsjednik Vladimir Putin “još jednom demonstrira svoju neoimperijalističku viziju u sovjetskom stilu, a ona prijeti sigurnosti cijeloga europskog kontinenta”. Meloni je pozvala zapadne zemlje na na jedinstvo pred akcijama Moskve.