UPOZORENJE HND-A

Ugovor HRT-a s Vladom mogao bi prerasti u prvorazredni skandal: Nikakve rasprave o tome nije bilo

Hina

Hrvoje Zovko / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Hrvoje Zovko / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Član Nadzornog odbora HRT-a Dario Špelić se upitao zašto zapravo ne postoji kvalitetna javna rasprava o ovom Ugovoru, a propisana je zakonom.ZAGREB – Izostanak kvalitetne javne rasprave o ugovoru HRT-a s Vladom mogao bi prerasti u prvorazredni skandal, istaknuto je u utorak na okruglom stolu “Što donosi novi Ugovor Vlade s HRT-om?” održanom u Novinarskom domu.


Okrugli stol organizirali su Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u sklopu javne rasprave o Prijedlogu Ugovora između HRT-a i Vlade RH za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027, a raspravljalo se zašto uopće Ugovor i zašto s Vladom te kako provesti javnu kontrolu nad provedbom temeljnih programskih načela javnog servisa, izvijestili su iz HND-a.


Član Nadzornog odbora HRT-a Dario Špelić se upitao zašto zapravo ne postoji kvalitetna javna rasprava o ovom Ugovoru, a propisana je zakonom.
”Prema odredbama postoji obaveza organiziranja okruglih stolova, predstavljanja, interne komunikacije itd. Nažalost, sve je to izostalo i čak je taj teško dostupan i na internet stranicama HRT-a. Umjesto da bude u središtu treba vam više vremena i umijeća te informiranosti da biste do njega došli, kazao je Špelić ocijenivši kako sve i da je Ugovor najbolji na svijetu, a daleko je od toga, ne može proći, jer nije rađen po proceduri.


Predsjednica SNH Maja Sever, koja je ujedno i moderirala Okrugli stol, ocijenila je da izostanak “ključnih ljudi s HRT-a u raspravi pokazuje da novinarstvo više ne stanuje na HRT-u”.


”Ovim prijedlogom Ugovora važnost HRT-a se smanjuje i ponižava se njegova pozicija, jer ovaj dokument ne donosi ništa novo. Naročito je sporna smanjena količina i plasiranje informativnog programa koji se prebacuje s prvog na četvrti program”, kazala je Sever


Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je kako je cijela priča do sada o Ugovoru Vlade s HRT-om prošla ”ispod radara” i bez stvarne želje da se provede javna rasprava.


”Na ovaj okrugli stol pozvani su svi čimbenici od ministrice do ravnatelja televizije, ali oni su se ispričali ranije preuzetim obavezama. Ovaj dokument je popis želja bez stvarnog i konkretnog cilja”, kazao je Zovko.


Sa Zovkom se složio i član saborskog Odbora za informiranje,  informatizaciju i medije Vili Matula koji je kazao kako je za postojanje ovog Ugovora saznao sasvim slučajno, “što dovoljno govori o tome koliko su na HRT-u spremni da provedu javnu raspravu”.


Predstavnik Uprave HRT-a Damir Šimunović naveo je kako u Europi postoje razne prakse ovakvih Ugovora i prakse su različite. Istaknuo je primjer Finske gdje postoji pravilnik koji potvrđuje tamošnji sindikat novinara i prema njemu se ravnaju,


Zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović naveo je kako u Ugovoru treba biti neki  kontekst i kako HRT sebe vidi u tom razdoblju. Ocijenio je i kako postoje neke stvari koje su uočene poput problema dezinformacija, medijske pismenosti, ali i da je “opipljiv nedostatak suvremenosti u dokumentu”.


U raspravi su sudjelovali i članica NO HRT-a Antonija Petričušić, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter te zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.