SUDJELUJE 300 MLADIH

U Zagrebu otvoren međunarodni susret škola ambasadora Europskog parlamenta

P. N.

Skup su svečano otvorili hrvatski europarlamentarci Karlo Ressler  i Sunčana Glavak koji su istaknuli kako je riječ o prvom ovakvom međunarodnom okupljanju ambasadora Europskog parlamenta uživo.U Zagrebu je u petak otvoren Međunarodni susret škola ambasadora Europskog parlamenta #EPAStogether na kojem sudjeluje gotovo 300 mladih iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske. Riječ je o učenicima i nastavnicima koji će tijekom niza aktivnosti i rasprava razmijeniti iskustva i ideje o temama poput europske solidarnosti, zelenom planu, digitalizaciji, slobodi govora, volontiranju, ulozi umjetnosti u poticanju društvenih promjena i slično.


Skup su svečano otvorili hrvatski europarlamentarci Karlo Ressler  i Sunčana Glavak koji su istaknuli kako je riječ o prvom ovakvom međunarodnom okupljanju ambasadora Europskog parlamenta uživo.

Zastupnik Ressler je istaknuo kako s mladim školarcima i studentima voli razgovarati o temama koje oblikuju Europu te da se najčešće pritom nametnu pitanja migracija i korištenja umjetne inteligencije. Kod migracija se obično s jedne strane raspravlja o solidarnosti, a s druge o odgovornosti. Kod umjetne inteligencije, govori se o tome na koji način ona mijenja naša društva i to ne samo u apstraktnom smislu, ustvrdio je Ressler. „Mijenja se vaš pogled na svijet, vaša svakodnevica, način na koji  međusobno komunicirate, na koji se obrazujete, dolazite do informacija. I stoga je ključno razgovarati o ovim pitanjima, razumjeti koliko su duboke promjene koje dolaze.“ Rekao je da se kroz svoje kontakte s mladima iz cijele Europe uvjerio kako nove generacije „razumiju koristi Europske unije, globalne izazove i koliko je nemoguće da svaka država članica zasebno rješava te izazove“.


Zastupnica Glavak je govorila o ulozi obrazovanja i koliko je ključno da EU jača programe poput Erasmusa, twinninga, ali i program Škola ambasador Europskog parlamenta. Istaknula je da je više od 1500 certificiranih obrazovnih ustanova dio programa Škola ambasador (EPAS – European Parliament School Ambassador Programme) te oko 3700 nastavnika i više od 23 tisuće mladih učenika. „Toliko mnogo toga možemo naučiti od mlade generacije. U to sam se i sama uvjerila tijekom procesa Konferencije o budućnosti Europe u kojem sam sudjelovala kao jedna od predstavnica Europskog parlamenta. Pozivam vas sve da pratite i daljnji tijek provedbe zaključaka prihvaćenih na Konferenciji“, kazala je Glavak. Podsjetila je da je 2022. proglašena europskom godinom mladih. Ovo je vaša godina, iskoristite prilike koje se nude“, poručila je Glavak.


O programu

 


Program Škola ambasador EP-a provodi se u svim državama članicama EU-a od 2016. godine. U njega se dosada uključilo više od 60 srednjih škola iz Hrvatske, uz gotovo 70 profesora, a u proteklih šest godina u programu je sudjelovalo ukupno 10 000 učenika iz Hrvatske. Cilj programa jest podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani, ali i potaknuti na aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima EU-a. Škole sudjeluju na dobrovoljnoj bazi, a mentori (ambasadori seniori)  ambasadore juniore (svoje učenice i učenike) podučavaju o Europskoj uniji, Europskom parlamentu i europskim vrijednostima. Osim u vlastitim školama, učenici su aktivni i u svojim lokalnim zajednicama.

Uvodne govore održali su i Stephen Clark, direktor u Glavnoj upravi za komunikacije EP-a, te voditelji nacionalnih ureda Europskog parlamenta iz Hrvatske, Austrije i Mađarske. Stephen Clark je, među ostalim, ustvrdio kako su sami učenici istaknuli da u školskim programima nedostaje sadržaj o Europskoj uniji. „Ovaj međunarodni susret prilika je da se više priča o tome, ali i o ostalim aktualnim temama i izazovima europske svakodnevice“, kazao je Clark. Također je pozvao sve sudionike da se – ako to još nisu učinili – priključe komunikacijskom projektu Europskog parlamenta Zajednoza.eu.Raznovrstan program u zagrebačkom Studentskom centru nudi i raspravu o budućnosti Europe sa zastupnicima Ivanom Štefanecom (EPP, SK) i Istvánom Ujhelyijem (S&D, HU), radionice o mobilnom novinarstvu, ulozi umjetnosti u poticanju društvenih promjena, volontiranju i drugim temama, uz popratni glazbeno-zabavni dio.