TOPLINSKI VAL

U Zadru i Rabu oboreni temperaturni rekordi: Izmjereno čak 39 stupnjeva

P. N.

Foto Zvonko Kucelin

Foto Zvonko Kucelin

Današnji rekord je uistinu pravi rekord, ne samo za današnju dnevnu temperaturu zraka u Hrvatskoj, nego općenito na postaji Zadar-Puntamika otkada postoje službena meteorološka mjerenja DHMZ-a od 1961. godineNa meteorološkoj postaji Zadar Puntamika danas je izmjereno rekordnih 39 °C – kao nikada do sada u znanoj povijesti mjerenja koja je na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a počela 1961. godine, javlja Zadarski list.


To je za Radio Zadar potvrdio i glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.


– Današnji rekord je uistinu pravi rekord, ne samo za današnju dnevnu temperaturu zraka u Hrvatskoj, nego općenito na postaji Zadar-Puntamika otkada postoje službena meteorološka mjerenja DHMZ-a od 1961. godine nikada nije bio tako vruć dan kao ovaj današnji. Dosadašnji rekord je bio izmjeren 4. kolovoza 2017. godine. Bilo je 36,3 stupnja za kolovoz, a današnja temperatura zraka, prema još neslužbenim podacima, je 39. stupnjeva. Možda bude i poneka decimala više, čekaju se službena mjerenja u 20 sati, rekao je Vakula.
U nedjelju i veći dio sljedećega tjedna gotovo diljem Hrvatske najviša dnevna temperatura zraka bit će niža nego u prve dvije trećine mnogima produljenog prazničnog vikenda, kada je, primjerice, na meteorološkoj postaji Rab izmjereno čak 39,5 °C.