POVRAT ORUŽJA

U šumi na opatijskom području pronađena bomba zaostala iz Drugog svjetskog rata

Šarlota Brnčić

ilustracija

ilustracijaZbog sumnje u kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, po završetku kriminalističkog istraživanja u riječkoj Prvoj policijskoj postaji, kazneno je prijavljen 57-godišnjak. Policija ga sumnjiči da je neovlašteno posjedovao dvije ručne bombe, koje su mu i oduzete tijekom krim istraživanja.


Za razliku od njega, tijekom proteklih desetak dana policiji se javilo troje građana s područja Gorskog kotara te građanin koji je u šumskom predjelu na opatijskom području pronašao sumnjivo sredstvo.
Postupajući po pozivu građana za dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih potencijalno opasnih predmeta, policijski službenici nadležnih policijskih postaja i Protueksplozijskog odjela PU primorsko-goranske, od njih su preuzeli automatsku i poluautomatsku pušku te 235 komada različitih vrsta streljiva. Za sumnjivo sredstvo u šumi na opatijskom području utvrđeno je da je riječ o ručnoj bombi zaostaloj iz Drugog svjetskog rata.


Građani koji su policiji dragovoljno predali navedene predmete neće biti niti prekršajno niti kazneno sankcionirani, radi čega iz policije ponovo pozivaju sve one koji još uvijek posjeduju oružje, streljivo, minsko-eksplozivna sredstva i druge nedozvoljene predmete da ih predaju policiji te na taj način svoj dom učine sigurnijim. Ujedno upozoravaju građane da ih ne donose sami u policiju već da se jave u najbližu policijsku postaju, nakon čega će do njih doći policijski službenici u civilnoj odjeći i sa službenim vozilom bez policijskih oznaka te ih preuzeti na siguran način.
Podsjećaju, akcija »Manje oružja, manje tragedija«, provodi se neprekidno od 2007. godine te građanima omogućava da bez ikakvih sankcija policiji predaju oružje, dijelove oružja, streljivo, minsko-eksplozivnih sredstva i slična sredstva.


Sve potrebne informacije mogu se dobiti i na besplatan broj telefona 0800 8892.