osamnaest kaznenih djela

U Rijeci optuženo četvero podmuklih prevaranata: Varali na osiguranjima putovanja u inozemstvo

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Sastavljali su lažne liječničke potvrde o bolesti kako bi temeljem takve dokumentacije od osiguravajućih društava zatražili naknadu iz osiguranja zbog nemogućnosti odlaska na putovanja zbog bolesti.RIJEKA – Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je pred Općinskim sudom u Rijeci neposrednu optužnicu protiv četvero državljana Republike Hrvatske u dobi od 38, 40, 38 i 68 godina zbog počinjenja osamnaest kaznenih djela krivotvorenja isprave, petnaest kaznenih djela zlouporabe osiguranja i četiri kaznena djela zlouporabe osiguranja u pokušaju.


Okrivljenike se optužnicom tereti da su, u cilju neosnovane pribave novčane naknade s osnova ugovorenih osiguranja, putem pravne osobe ugovorili putovanje u inozemstvo, a u svrhu dokaza plaćenog putovanja sastavljali lažne račune na svoje ime, dok su istovremeno s osiguravajućim društvima sklapali ugovore o osiguranju putovanja u inozemstvo sa klauzulom osiguranja otkaza putovanja za slučaj bolesti.


Potom bi sastavljali lažne liječničke potvrde o bolesti kako bi temeljem takve dokumentacije od osiguravajućih društava zatražili naknadu iz osiguranja zbog nemogućnosti odlaska na putovanja zbog bolesti.
Prvookrivljenika se tereti da je od 26. ožujka 2018. do 7. svibnja 2019. podnio sedam zahtjeva za isplatu naknade iz osiguranja koja mu je odobrena u pet navrata. Postupanjem prvookrivljenika osiguravajuća društva sa sjedištem u Rijeci oštećena su za 120.000 kuna.


Drugookrivljenicu se optužnicom tereti da je od 17. rujna 2018. do 29. siječnja 2020. u tri navrata zatražila isplatu naknade iz osiguranja koja joj je odobrena u dva navrata čime je osiguravajućim društvima prouzročila štetu u iznosu od 46.000 kuna.


Optužnicom se trećeokrivljenika tereti da je na istovjetan način od 18. rujna 2018. do 19. rujna 2020. podnio dva zahtjeva za isplatu naknade iz osiguranja koja su mu i odobrena te je time osiguravajuća društva oštetio za 50.000 kuna.


Četvrtookrivljenicu se optužnicom tereti da je na od 4. prosinca 2019. do 15. siječnja 2020. podnijela tri zahtjeva za isplatu naknade iz osiguranja što joj je odobreno u dva navrata. Osiguravajućim društvima pričinila je štetu u iznosu oko 60.000 kuna.


Optužnicom se prvookrivljeniku i četvrtookrivljenici stavlja na teret da su na opisani način, zajedno i dogovorno, od 14. svibnja 2019. do 5. prosinca 2019. podnijeli četiri zahtjeva za isplatu naknade iz osiguranja i time oštetili osiguravajuća društva za iznos veći od 100.000 kuna.