22. WINE DAY

U nedjelju je dan otvorenih vinskih podruma Istre: Posebno priznanje zaslužuje selo Medveje kod Buzeta

Edi Prodan

Ono što je važno istaknuti, s obzirom da su mjesta u vinskim podrumima ograničena, uputno se najaviti jer u suprotnom može doći do duljeg čekanja, čak i do nemogućnosti ulaska.Dan otvorenih vinskih podruma Istre što se dulje od dva desetljeća održava pod okriljem  Vinistre, ove godine ima svoje 22. izdanje. Početak mu je zakazan za 11 sati, dok je trajanje omeđeno s 19 sati. Iako je u ponudi znalo biti i znatno više objekata, nema sumnje kako će posjetitelji itekako moći doživjeti sve čari svijeta vina i destilata u 46 objekata koji su spremni za druženje. Ono što je važno istaknuti, s obzirom da su mjesta u vinskim podrumima ograničena, uputno se najaviti jer u suprotnom može doći do duljeg čekanja, čak i do nemogućnosti ulaska.


Vinske ceste podijeljene su u šest regija: Sjeverna, Središnja, Istočna i Južna Istra te Poreština i Rovinjština. Apsolutni rekorder je Sjeverna Istra s čak 17 objekata – među kojima i dvije sjajne destilerije Aura i Jermaniš – dok posebno priznanje zaslužuje selo Medveje smješteno ispod Vrha nedaleko Buzeta gdje participiraju – tri objekta. Jednako koliko ih ukupno dolazi iz regija Rovinj ili Istočna Istra te svega jedan manje nego iz Središnje Istre.
Uz Vinistru, organizatori Dana su TZ Istarske županije kao i sama Istarska županija.


DAN VINA
Dan otvorenih podruma ujedno je i Dan vina što se obilježava od 1993. godine. Pokretač mu je bila Italija, točnije vinari iz toskanskog Montalcina. Od 1998. godine projekt je dobio globane odrednice jer ga se obilježava i u SAD, Japanu, Južnoafričkoj republici, Urugvaju, Čileu,  Argentini te Australiji da bi  u se 1999. pridružili Hrvatska i Slovenija, točnije Goriška brda i Istra.


OPREZ – PRVI PUT NAPLATA KOD OSAM VINARA


Od 46 uključenih objekata, osam će naplaćivati degustacije: Cuj i Degrassi iz Sjeverne Istre, Cocolo i Cosseto iz regije Poreč, Banko iz Središnje Istre, Meneghetti i Collis iz regije Rovinj te Siljan iz Južne Istre.


Važno je napomenuti da su mjesta u vinskim podrumima ograničena te je potrebno da posjetitelji unaprijed najave i rezerviraju termin posjeta. U suprotnom, bez potvrđene rezervacije, domaćin ima pravo odbiti posjetitelje. Također, od 46 uključenih objekata, osam objekata naplaćivat će degustacije i oni su dodatno navedeni i označeni na letku.