NAKON NIZA AKCIJA

U BiH vlasti obustavljaju izgradnju novih mini-hidroelektrana: To je tražio i Leonardo DiCaprio

Hina

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta odlučila se na izmjene zakona kojim bi se obustavila izgradnja mini-hidroelektrana nakon prihvaćanja prijedloga deklaracije o zaštiti rijeka.MOSTAR – Vlasti u Bosni i Hercegovini odlučile su obustaviti izdavanje novih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana u toj zemlji nakon niza akcija domaćih i međunarodnih ekoloških aktivista, no ta odluka neće se odnositi na već započete projekte ili one kojima su dozvole već izdane.


Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak utvrdila je izmjene Zakona o električnoj energiji, kojima se nalaže obustava izdavanje energetskih dozvola za nove male hidroelektrane.


“Taj zakon definira što znači pojam mala hidroelektrana, a u drugom članku se definira obustava izgradnje energetskih dozvola”, rekao je ministar energetike, industrije i rudarstva Federacije BiH Nermin Džindić nakon sjednice.
Pojasnio je kako se te izmjene zakona, o kojima će raspravljati Parlament Federacije BiH, neće odnositi na investitore koji već imaju ugovore o dodjeli koncesije. Oni su dužni u roku od tri godine kompletirati zahtjev za izdavanje energetske dozvole.


Vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta odlučila se na izmjene zakona kojim bi se obustavila izgradnja mini-hidroelektrana nakon prihvaćanja prijedloga deklaracije o zaštiti rijeka.


Na više manjih rijeka posljednjih godina građani su zaustavljali izgradnju mini-hidroelektrana. Priključio im se i oscarovac, glumac Leonardo DiCaprio, koji je u dva navrata pisao premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću kako bi se obustavili radovi na realizaciji energetskih projekata te spasile rijeke.