Obljetnica Oluje

Tomo Medved: I danas trebamo zajedništvo koje nas je vodilo u Domovinskom ratu

Tomo Medved

Tomo Medved / Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tomo Medved / Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Danas smo suočeni s novim izazovima i naša nas domovina treba kao i '90-ih. I danas trebamo zajedništvo koje nas je vodilo u Domovinskom ratu, kako bi pobijedili sve nedaće s kojima se borimo te osigurali bolju i prosperitetnijuTomu Medveda, ratnog zapovjednika Tigrova, umirovljenog brigadnog generala HV-a, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja zamolili smo da napiše uvodnu riječ u prilogu Novog lista o 26 godina vojno-redarstvene akcije Oluja.


U našoj bogatoj i slavnoj prošlosti Domovinski rat trajno je zabilježen kao temelj naše državnosti, a vojno-redarstvena operacija Oluja kruna je svih naših pobjeda.


Našoj generaciji pripala je povijesna uloga ostvariti stoljetni san hrvatskog naroda o samostalnoj hrvatskoj državi, što smo pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i uspjeli.
Prošlo je 30 godina otkako smo zajedno krenuli u obranu domovine, spremni na sve, odvažno i srčano. Mnogi se nisu vratili, nisu doživjeli ostvarenje sna za koji smo svi bili spremni umrijeti.


Njihova žrtva nas trajno povezuje i obvezuje.


Posebno hvala obiteljima naših poginulih i nestalih vitezova – vaša snaga naša je motivacija da i nadalje štitimo i promičemo vrijednosti za koje smo se borili i za koje su vaši najmiliji dali svoje živote


Oni su naš uzor i naša trajna inspiracija, ali i primjer našim mladima kako se voli domovina i kako vrijedi boriti se za svoje ciljeve. A upravo je ostvarenje naših ciljeva omogućilo i našim mladima da se danas školuju, rade i žive u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj.


Najveća vojna pobjeda u povijesti Hrvatske


U samo nekoliko godina ostvarili smo stoljetni san naših predaka, stvorili i obranili našu domovinu, a u samo nekoliko dana i oslobodili mnoge naše krajeve.


Nakon mnogih važnih vojno-redarstvenih akcija i operacija uslijedila je Oluja, u kojoj smo u samo 84 sata oslobodili više od 10 tisuća četvornih kilometara, petinu do tada okupiranog hrvatskog teritorija.


Bila je to najveća vojna pobjeda u povijesti Hrvatske, a hrvatska zastava na vrhu kninske tvrđave simbolično je označila konačnu pobjedu u Domovinskom ratu.


Kao primjer besprijekorno izvedene vojno-redarstvene operacije, Oluja se izučava na vojnim učilištima diljem svijeta, a u našoj domovini slavi se kao simbol pobjede.


Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja s posebnom zahvalnošću prisjećamo se svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.


Hrvatska je danas ponosna članica Europske unije i NATO saveza, od branitelja naše domovine postali smo čuvari mira diljem svijeta.


Danas smo suočeni s novim izazovima i naša nas domovina treba kao i ’90-ih. I danas trebamo zajedništvo koje nas je vodilo u Domovinskom ratu, kako bi pobijedili sve nedaće s kojima se borimo te osigurali bolju i prosperitetniju budućnost Hrvatske.


Naša Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem čini sve kako bi Hrvatska postala onakva kakvu smo je svi zajedno sanjali i za kakvu smo se borili.


Već drugu godinu borimo se s pandemijom koja je testirala sposobnosti svih država, snagu međunarodne suradnje i sposobnosti zajedničke reakcije na globalnu prijetnju.


Do sada izravne štete kao posljedica koronakrize iznose 34 milijarde kuna. Samo zbog mudrog vođenja i upravljanja financijama za vrijeme naše prethodne Vlade mogli smo pravovremeno reagirati i demonstrirati svoju ulogu.


Upravo zbog promišljene politike Vlade i stajanja uz poslodavce i radnike onda kada je bilo najpotrebnije, izbjegli smo masovne otkaze i stečajeve te na taj način naše obitelji sačuvali od egzistencijalnih kriza, beznađa i apatije.


Vlada je osigurala dovoljan broj cjepiva, bez kojih ne možemo dobiti ovu bitku. Cijepljenjem štitimo sebe i ubrzavamo izlazak iz krize, to je danas najjače “oružje” u borbi protiv pandemije i put za povratak u normalan i siguran život.


Zahvaljujući dobrim i strateškim odlukama danas imamo više zaposlenih nego prije krize u veljači 2020. godine, a za potpore za očuvanje radnih mjesta Vlada je osigurala 12 milijardi kuna.


Intenzivno radimo na povlačenju znatnih financijskih sredstava i pridruživanju Schengenskom prostoru tijekom sljedeće godine, a dodatne napore ulažemo kako bismo početkom 2023. bili potpuno spremni i ispunili sve kriterije za ulazak u eurozonu.


Nabavkom eskadrile borbenih zrakoplova opremiti ćemo naše Oružane snage i time dugoročno pridonijeti očuvanju sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i sigurnosti Hrvatske.


Izgradnjom Pelješkog mosta i spajanjem juga i sjevera Hrvatske, spojena je i Europska unija. Ostvaren je san mnogih generacija, mi taj san živimo i ostvarujemo, a usudim se reći da su hrvatski branitelji svoju žrtvu utkali u taj svehrvatski projekt.


Hrvatsku su pogodili i razorni potresi, a goleme štete još dugo će se sanirati. No, unatoč nepredvidivim nedaćama s kojima se suočavamo, uspješno se nosimo sa svim izazovima, a iznimno smo ponosni na solidarnost naših građana.


Štete izazvane potresima su ogromne – 86 milijardi kuna na području Zagreba i okolice te 41,6 milijarda kuna na Banovini, što je ukupno oko 128 milijardi kuna. Taj je iznos gotovo jednak iznosu godišnjeg državnog proračuna.


Temelj naše državnosti je Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja


Kao i u Domovinskom ratu, i ovim smo teškim i zahtjevnim vremenima pokazali kako međusobnom solidarnošću, suradnjom i zajedništvom možemo prevladati sve nevolje.


Ovo izazovno razdoblje ujedno je prilika da osnažimo naše zajedništvo. Hrvatski branitelji najbolji su primjer kako se snagom vjere i zajedništva naizgled nemoguće može ostvariti, i kao takvi zauvijek će biti uzor mladim generacijama.


Kao što se hrvatska mladost u Domovinskom ratu borila za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, tako se i danas mladi trebaju boriti za uspješnu Hrvatsku, a mi smo tu da im pomognemo.


Temelj naše državnosti je Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja. To nikada u Vladi nismo zaboravili niti zanemarili, što smo dokazali kroz aktivnosti koje smo provodili.


Ključna uloga Ministarstva hrvatskih branitelja jest hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata osigurati da njihove zasluge u obrani i oslobađanju domovine budu trajno i dostojanstveno vrednovane, a njihova žrtva nikad zaboravljena.


Unatoč svim problemima koji su nas zadesili i nadalje smo nastavili ustrajno raditi na brizi i rješavanju problema hrvatskih branitelja i svih stradalnika Domovinskog rata, a posebno na promicanju istine o Domovinskom ratu.


Od početka našega mandata ostvarili smo partnerski odnos s udrugama iz Domovinskog rata, kako hrvatskih branitelja tako i civilnih stradalnika, a pronalazak osoba nestalih u Domovinskom ratu ostaje naš prioritet.


Donijeli smo jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima, a u četiri godine primjene Zakona postignut je velik napredak u skrbi za braniteljsko-stradalničku populaciju. Intenzivirali smo stambeno zbrinjavanje, zdravlje hrvatskih branitelja postavili smo kao jedno od prioritetnih područja našeg djelovanja.


Ova Vlada započela je s provedbom Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji je usmjeren na rano otkrivanje bolesti te je do sada pregledano više od 70.000 hrvatskih branitelja.


Prvi put koristimo europska sredstva za provedbu projekata pa tako digitaliziramo gradivo iz Domovinskog rata kako bismo sačuvali svoju povijest, ali i ubrzali i olakšali sve postupke koji se provode u nadležnim institucijama.


Osigurali smo 328 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za izgradnju i opremanje četiri veteranska centra u Hrvatskoj – u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku – koji će biti jedinstvena mjesta podrške i poboljšanja kvalitete življenja za hrvatske branitelje i njihove obitelji.


Kroz sve ove aktivnosti i zakonske izmjene proračun Ministarstva povećali smo za 500 milijuna kuna, a Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji ima dobre rezultate i uredno isplaćuje dividende.


Važnu ulogu ima i Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koja sa svojim programima financijske pomoći poboljšava socijalni status hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.


Vrijednosti iz Domovinskog rata prenosimo na nove generacije


I tu nećemo stati, Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja i nadalje će biti partner udrugama iz Domovinskog rata koje kroz svoje programe i aktivnosti promiču i čuvaju istinu o Domovinskom ratu.


Kako bismo zaokružili normativni segment rješavanja problema braniteljsko-stradalničke populacije, nakon donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima i Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, donijeli smo i Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.


Pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim braniteljima pružamo i civilnim stradalnicima. To je dug države i društva prema nevinim žrtvama Domovinskog rata, kao i zadovoljavanja pravde prema svima čiji su životi ugrađeni u temelje suverene i neovisne Hrvatske.


Našu slobodu i neovisnost izborili smo uz goleme žrtve, njima dugujemo vječnu zahvalnost. Vrijednosti koje je naš narod stekao u Domovinskom ratu prenosimo na nove generacije. Skrb i dostojanstven odnos prema hrvatskim braniteljima, koji su zaslužni što danas živimo u slobodi, obveza je svih nas.


Dragi prijatelji, koristim danas ovu prigodu zahvaliti se svim hrvatskim braniteljima na nesebičnom doprinosu u obrani jedine nam domovine Hrvatske.


Hvala i slava svim našim vitezovima, a svima vama neka je sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!