FAVORIT ZA GRADONAČELNIKA

Tomašević: “Meni nije do “fora”, niti ću odgovarati na huškačku retoriku Domovinskog pokreta”

Hina

Tomislav Tomašević / Foto Davor Kovačević

Tomislav Tomašević / Foto Davor Kovačević

“Mogao sam jučer čuti premijera, Most, Domovinski pokret, svatko smišlja kakvu će novu foru smisliti”, kazao je Tomašević dodavši kako se on bavi konkretnim stvarima koje su presudne za kvalitetu života građana.ZAGREB – Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević odgovorio je u četvrtak na prozivke iz Domovinskog pokreta poručivši da se ne želi baviti huškačkom retorikom jer smatra da građanima Zagreba “nije do fora”, nego im je ključno rješavanje problema.


Odgovarajući na pitanja novinara o prozivkama koje iz stožera protukandidata Miroslava Škore u drugom krugu kampanje dolaze na račun platforme Možemo!, njihove ideologije i programa, Tomašević je na konferenciji za novinare rekao kako zadnjih dana “može čuti razne fore”.


“Mogao sam jučer čuti premijera, Most, Domovinski pokret, svatko smišlja kakvu će novu foru smisliti”, kazao je Tomašević dodavši kako se on bavi konkretnim stvarima koje su presudne za kvalitetu života građana.
“I dalje se mislim fokusirati na gradske probleme i rješenja, a ne na ad hominem napade i huškačku retoriku koji nikome neće donijeti dobro. Nas očekuju sučeljavanja, nadam se da ćemo u njima primarno govoriti o gradu”, poručio je Tomašević ocijenivši da građanima Zagreba nije do toga.


Poručio je kako ne zna kako to, prema optužbama iz Domovinskom pokreta, on skriva ideologiju platforme Možemo!, jer jasno ističe da su zeleno-lijeva politička opcija.


Upitan kako misli provesti javne natječaje za čelne pozicije u Gradskoj upravi i poduzećima, kada nekim gradskim pročelnicima ne ističe mandat nakon izbora, Tomašević je odgovorio kako ništa neće ići preko noći.


“Vidjeli ste da su neki rekli da će sami dati otkaz jer se smatraju Bandićevim kadrom, nekima od njih ističu ugovori vrlo brzo, ključno je da ćemo obaviti razgovore sa svim pročelnicima i direktorima, tražit ćemo izvješća. To će biti normalna tranzicija vlasti, koja neće biti ni prva ni posljednja”, kazao je.


Ključno je da su u programu, na temelju kojega su dobili 23 mandata u Gradskoj skupštini, najavili smanjenje Gradske uprave na oko 15 gradskih ureda radi bolje koordinacije rada.


Ocijenio je kako bi bilo dobro da se postigne dijalog nakon tranzicije vlasti i poručio da je spreman na taj dijalog.


“Mi smo odgovorni ljudi i bitno nam je da Grad funkcionira odmah nakon izbora”, ističe Tomašević.


Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević (Platforma Možemo i partneri) kazao je u četvrtak da će se u upravljanju Zagrebom, koji je u godinu dana prošao potres, poplavu i pandemiju, fokusirati na to da postane što otporniji na prirodne nepogode.


“Izazovi 21. stoljeća koji su pred Zagrebom su, među ostalim, nošenje s prirodnim nepogodama, posebice onima koji su vezane za klimatske promjene. Možemo očekivati samo intenziviranje takvih ekstremnih vremenskih uvjeta, stoga ćemo se fokusirati da Zagreb bude što otporniji grad na takve prirodne nepogode”, poručio je Tomašević.


Tomašević je na Trnju, pokraj ustave Kunišćak, u koju su prošle godine provalili stanovnici Trnja kako bi preusmjerili vodu u Savu i smanjili nadiranje vode u svoje domove, na konferenciji za novianre upozorio na problem loše komunikacije između državnih i gradskih institucija, ali i infrastrukturne probleme koje planira riješiti.


“Sve je povezano u ovom gradu. Kada imate Medvednicu koja u Zagrebu funkcionira kao kosina krova, s koje se slijevaju vode s velikim pritiskom na grad, što je veća izgrađenost u podsljemenskoj zoni, manje je zelenih površina koje upijaju te oborine”, ustvrdio je kandidat zeleno-lijeve koalicije.


Dodao je da će se stoga, nakon izbora, jedan od prioriteta biti izgradnja infrastrukture koja će Zagreb učiniti otpornijom na poplave, a to su proširenje mreže vodoopskrbe te odvodnje oborinskih i otpadnih voda, ali i povećanje zelenih površina u gradu koje služe kao  “spužve” koje upijaju ekstremne količine kiše i padalina.


Govoreći o sustavu Civilne zaštite grada Zagreba, Tomašević je najavio veća financijska ulaganja u civilnu zaštitu i nadogradnju sustava uključivanjem širih skupine građana volontera, kako bi nepogode dočekali educirani i opremljeni.


“Mi želimo građane aktivno uključiti u sustav civilne zaštite, jer su  oni to već učinili. Eksplozija solidarnosti koja se dogodila u potresima, na njoj želimo izgraditi novi sustav civilne zaštite”, pojasnio je Gordan Bosanac.


Dodao je da bi neformalne skupine građana, navijačke skupine i organizacije civilnog društva tako mogle od početka biti uključene u sustav, biti spremne i znati kako reagirati i pomoći u kriznim situacijama.