Manjinci

Tko će opet na birališta? Ovo bi moglo donijeti promjene u PGŽ-u i nekim lokalnim parlamentima

Tihana Tomičić

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Među sredinama u kojima bi se omjer političkih snaga mogao promijeniti je i Primorsko-goranska županija gdje je skupština formirana »na knap«. Ovi izbori tiču se 11 županijskih skupština, 16 gradskih i 55 općinskih vijećaPostoji barem nekoliko lokalnih sredina u kojima bi se omjer snaga u lokalnim parlamentima mogao preokrenuti nakon održavanja manjinskih dopunskih izbora, koji će se provesti početkom listopada. Među takvim sredinama je i Primorsko-goranska županija i niz drugih gdje su »na knap« formirana vijeća, odnosno skupštine.


Za razliku od prethodnih mandata, u kojima je SDP u Rijeci i Županiji uvijek uspijevao osigurati manjince za svoju većinu u riječkoj regiji, ovoga puta to nije bio slučaj, pa će se dopunski izbori održati i u Gradu i u Županiji.


Tako u Gradu Rijeci nedostaje još jedan pripadnik srpske, a u Županiji dva pripadnika srpske te jedan pripadnik talijanske manjine. U Gradskom vijeću Rijeke dosad je kvota popunjena s pripadnikom srpske manjine Željkom Jovanovićem te talijanske Nadijom Poropat, oboje iz SDP-a, koji su bili na ulaznim mjestima, ali sada nedostaje još jedan pripadnik srpske manjine.
No, on ne može presudno promijeniti odnos snaga jer oporba sada ima 14, a vladajući 17 mjesta.


U Primorsko-goranskoj županiji, gdje Unija Kvarnera-AM, HDZ i Most te nezavisni imaju većinu od samo jednog vijećnika razlike, odnosi se ulaskom tri dodatna člana Skupštine itekako mogu promijeniti, zato se ovi izbori s puno neizvjesnosti mogu očekivati u PGŽ-u.


Ako bi SDP-ova koalicija, u suradnji s Možemo, dobila sva tri manjinca, odnosi će se promijeniti.


Izmjena zakona


I u Gradu Zagrebu održat će se dopunski izbori, kao i u nizu drugih manjih sredina, a rezultat je to, među ostalim, i izmjena zakona. Dosad su se takvi izbori održavali paralelno s lokalnima, a sada će biti održani nakon puna četiri mjeseca stanke.


Od srijede, naime, teku rokovi za dopunske manjinske izbore na kojima će se u nedjelju, 3. listopada birati 99 vijećnika u 82 općinska i gradska vijeća te županijske skupštine.


To pak znači, da u dva iduća tjedna, preciznije do 7. rujna u ponoć, nadležnim izbornim povjerenstvima trebaju prispjeti kandidacijske liste, a njih mogu predložiti i političke stranke i nezavisne liste. No, pritom još treba paziti da zastupljenost jednog spola ne bude niža od 40 posto – ako se to ne ispuni, slijede financijske kazne do 40.000 kuna.


Dopunski izbori održavaju se jer na redovnim svibanjskim lokalnim izborima u vijećima i skupštinama općina, gradova i županija nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina, konkretno srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske, ali ni hrvatskog naroda koji je u manjini u općinama Borovu, Trpinji i Jagodnjaku, i u čija vijeća treba izabrati po jednog Hrvata.


Pritom, pravo glasa na dopunskim izborima ima nešto manje od 140 tisuća birača.


Biranje u 82 jedinice


Ovi dopunski manjinski izbori tiču se 11 županijskih skupština, 16 gradskih i 55 općinskih vijeća. Popunjavat će se 74 vijećnička mjesta namijenjena za Srbe, 11 za Rome, četiri za Talijane, po tri za Hrvate, Mađare i Bošnjake i jedno za Ukrajince.


Iz reda srpske manjine najviše vijećnika, tri, biraju se u županijsku skupštinu Vukovarsko-srijemske županije, u koju su u svibnju već izabrana dva. Po dva se vijećnika biraju u skupštine Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije, po jedan u skupštine Karlovačke, Požeško-slavonske i Zadarske županije te u skupštinu Grada Zagreba.


Vijećnici srpske manjine biraju se i u gradska vijeća Siska, Petrinje, Hrvatske Kostajnice, Ogulina, Slunja, Daruvara, Garešnice, Rijeke, Otočca, Orahovice, Benkovca, Obrovca, Drniša, Vrlike itd. te u niz općinskih vijeća.


U županijsku skupštinu Međimurske županije bira se jedan vijećnik iz romske manjine, po jedan se vijećnik bira i u vijeća općina Petrijanec (Varaždinska županija), Peteranec (Koprivničko-križevačka), Darda, Jagodnjak, Kotoriba, Mala Subotica, Podturen i Pribislavec, a dva u općinsko vijeće Orehovice.


Predstavnici talijanske manjine u listopadu trebaju izabrati još četiri vijećnika iz svojih redova, jednog u skupštinu Primorsko-goranske županije te po jednog u gradsko vijeće Rovinja i općinska vijeća Vižnjana i Vrsara.


Na svibanjskim izborima nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika mađarske manjine u općinama Darda, Draž i Erdut, pa se i u njima bira po jednog vijećnika.


Iz reda bošnjačke manjine na dopunskim izborima treba izabrati tri vijećnika i to u općinska vijeća Cetingrada, Gunje i Svete Nedelje (u Istarskoj županiji).


Pripadnici ukrajinske manjine trebaju izabrati svog predstavnika u općinsko vijeće Bogdanovaca, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dopunski manjinski izbori održat će se u 82 jedinice.