POLITIČKA KRIZA

Talijanski premijer Mario Draghi predao ostavku, izgledni prijevremeni izbori

Hina

Reuters

Reuters

Draghi je u srijedu dobio povjerenje u Senatu, no tri vodeće koalicijske stranke bojkotirale su glasanje i time zapravo srušile njegovu vladu.RIM – Talijanski premijer Mario Draghi predao je u četvrtak ostavku predsjedniku Sergiju Mattarelli, koji ga je zamolio da ostane u svojstvu vršitelja dužnosti, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.


U priopćenju se ne navodi hoće li Mattarella raspustiti parlament ili sazvati prijevremene izbore.


Politički izvori rekli su ranije ovog tjedna da će vjerojatno raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore u listopadu.
Draghi je u srijedu dobio povjerenje u Senatu, no tri vodeće koalicijske stranke bojkotirale su glasanje i time zapravo srušile njegovu vladu.


Bojkotirali su zastupnici tri stranke iz Draghijeve koalicije: Forza Italija, stranka desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berlusconi, zatim krajnje desna Liga, koju vodi poopulist Matteo Salvini te populistički Pokret 5 zvijezda (M5S).


Kriza vlade nastupila je prošli tjedan kada članovi populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) nisu željeli glasati o velikom paketu pomoći gospodarstvu zbog rata u Ukrajini.


Draghijeva vlada zadržala je većinu i bez te stranke, no on je tada je ponudio ostavku jer se raspao koalicijski “pakt povjerenja”, ali je rekao da je spreman nastaviti ako sve stranke stanu uz njega, što se nije dogodilo.