Goran Bandov

“Želimo vjerovati da se u Italiji ne vraća fašizam”

Portal Novi list

Giorgia Meloni / Foto Reuters

Giorgia Meloni / Foto Reuters

Trijumf desnice u Italiji komentirao je vanjskopolitički analitičar Goran BandovUjedinjena talijanska desnica, koju čine stranke Braća Italije, Liga i Naprijed, Italijo, osvojila je uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta.


Privremeni izborni rezultati pokazali su da Braća Italije Giorgie Meloni vode s gotovo 26 posto glasova, dajući vjetar u leđa koaliciji desničarskih stranaka za osvajanje većine u oba doma parlamenta. Najveća stranka u koaliciji lijevog centra, Demokratska stranka Enrica Lette, osvojila je 19 posto glasova.


Zašto su ju prepoznali birači?


– Uspjeh Giorgie Meloni zapravo je njezin uspjeh. Ne zapravo što su drugi bili puno lošiji. Bila je dosljedna onome što je govorila u zadnje vrijeme. Stranku je s 4 posto podigla na 26 posto.
Birači su prepoznali upravo nju kao osobu koja ih može voditi naprijed, rekao je na početku gostovanja u Dnevniku HTV-a vanjskopolitički analitičar Goran Bandov.


Što uvjerljiva pobjeda Meloni, nekad najmlađe ministrice u povijesti zemlje, govori o ponudi na političkoj ljevici u Italiji?


– Glasovi su raspoređeni tako da jednak broj imaju i ljevica i desnica. Razlika je u zastupničkim mandatima u Senatu. Kompliciran je izborni sustav i pogoduje onima koji dobiju pokoji glas više u svakoj izbornoj jedinici.


Teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj


S obzirom na to da su izbori završeni velikim trijumfom desnice, pojavile su se tvrdnje o povratku fašizma u Italiji.


– Duboko želimo vjerovati da se u Italiji ne vraća fašizam. To bi bilo izrazito opasno za Italiju, Europu, pogotovo za talijanske susjede. Jedno su izjave u kampanji, a drugo je vođenje države. Očekujemo potpuno drugi smjer.


U kampanji desnica je koketirala s teritorijalnim pretenzijama, pa i prema Hrvatskoj.


– Hrvatska mora biti oprezna, ali ne smijemo slučajno sami dizati tenzije bez ikakve potrebe. Ranije objave Giorgie Meloni govore da se nije dovoljno suočila s prošlošću i koketirala je s fašističkim idealima.


Prije 20-ak godina rekla je da je Benito Mussolini dobar političar. A znamo da je on bio glavni saveznik Adolfa Hitlera.


Ona je ipak na izborima shvatila da to nije smjer koji građani Italije podupiru. Zbog toga je dobila i birače iz centra, objašnjava profesor Bandov.


Zaokret nakon ruske agresije


Što bi sve mogli biti testovi izdržljivosti pobjedničkog koalicijskog trokuta Meloni, Matteo Salvini, Silvio Berlusconi?


– Njih dvojica već dugo upravljaju nizom procesa u državi. Oni su ipak u manjinskoj poziciji te će im biti teško sada biti u toj poziciji. Na osobnoj razini će biti prvi izazovi. Drugi izazovi su reforme, radi se o trećem gospodarstvu po jačini u eurozoni.


Dodaje da je buduća premijerka bila velika obožavateljica Vladimira Putina, ali da se to znatno promijenilo nakon ruske invazije na Ukrajinu.