Ukrajinski predsjednik

Zelenskij posjetio Slovjansk nedaleko od najveće bojišnice na istoku zemlje: “Hvala vam na vašoj čvrstoći”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Istok Ukrajine je najteži glavni smjer (bojišta)", rekao je Zelenskij vojnicima, u prigodi Dana oružanih snaga. "Hvala vam na vašoj čvrstoći", dodao je, a zatim je uručio odličja pojedincimaUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij otputovao je u utorak u Slovjansk, nedaleko od Bahmuta, najvećeg bojišta na istoku Ukrajine, gdje ukrajinska vojska već mjesecima pruža otpor ruskoj ofenzivi.


Ovaj posjet događa se u trenutku kada Rusija optužuje susjeda da je zaredao s napadima dronovima na aerodrome na njezinu teritoriju. Zračni udari koje Kijev ne priznaje svjedoče o teškoćama na koje nailazi invazija što ju je Vladimir Putin počeo 24. veljače.


Ukrajinci pak i dalje podnose isključenja struje, dan nakon novog niza ruskih raketiranja na energetsku infrastrukturu njihove zemlje.
Predsjednik Zelenskij je objavio svoje dvije video snimke u Donbasu, kako je sam rekao, u oblasti koju je Moskva anektirala u rujnu, ali je ne kontrolira u cijelosti.“Istok Ukrajine je najteži glavni smjer (bojišta)”, rekao je Zelenskij vojnicima, u prigodi Dana oružanih snaga. “Hvala vam na vašoj čvrstoći”, dodao je, a zatim je uručio odličja pojedincima.


Na drugoj snimci na ulazu u grad Slovjansk, ukrajinski predsjednik je odao priznanje “svima koji su dali život za Ukrajinu”.


Zelenskij redovito obilazi mjesta blizu bojišta, što kremaljski šef dosad nijednom nije učinio, nego radije održava video konferencije iz svog ureda ili iz rezidencije.


Slovjansk je grad simbol jer su ga proruski separatisti koje naoružava Rusija 2014. bili zauzeli na nekoliko mjeseci, ali su ga Ukrajinci poslije oslobodili.


Slovjansk je 45 km udaljen od Bahmuta koji ruske snage od ljetos pokušavaju zauzeti po cijenu velikih razaranja, ali zasad ne uspijevaju. Moskva nije ondje rasporedila samo vojnike, nego i pripadnike paravojne skupine Wagner koja novači osuđenike.Osvajanje Bahmuta bilo bi napokon uspjeh za Ruse koji od jesenas trpe poraze i moraju se povlačiti na sjeveroistoku i na jugu.


Zbog nizanja ponižavajućih poraza, Kremlj je u listopadu odlučio da će usredotočiti napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, pa stanovnici Ukrajine ostaju bez struje, vode i grijanja, u trenutku kada dolazi zima s negativnim temperaturama, snijegom i mrazom.


Moskva je u zadnja dva dana osudila ukrajinske napade na vojne aerodrome, od kojih su dva, gađana u ponedjeljak, udaljena više stotina kilometara od granice. Kijev službeno nije preuzeo odgovornost ni za jedan napad.Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je te napade “opasnim čimbenikom”, dodajući kratko da će “donijeti potrebne mjere”.


U utorak ujutro, u još jednom napadu bespilotnom letjelicom na području aerodroma u Kursku, ovaj put blizu ukrajinske granice, zapalio se spremnik nafte.


Predsjednik Putin je sazvao sastanak Vijeća sigurnosti na temu “unutarnje sigurnosti”, rekao je Peskov, bez drugih potankosti.


Kijev i Moskva su obavili još jednu razmjenu zarobljenika, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, istaknuvši u priopćenju da je “60 ruskih vojnika” oslobođeno u utorak u toj operaciji.


Na polju sankcija, Rusija nastavlja umanjivati važnost ograničenja cijene njezine sirove nafte za kojom je posegnuo Zapad, pokušavajući tako utjecati na smanjenje prihoda od nafte kojima se financira rat u Ukrajini.


“Nema nikakve sumnje da ćemo imati kupce za naše (naftne) proizvode”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.