Minneapolis

Zbog smrti tamnoputog Georgea Floyda uhićen policajac

Hina

Reuters

Reuters

Derek Chauvin je optužen za tzv. ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo bez predumišljajaNEW YORK Policajac Derek Chauvin koji je nasilno priveo u Minneapolisu afroamerikanca Georgea Floyda, pri čemu mu je koljenom pritisnuo vrat nakon čega je Floyd ubrzo preminuo, uhićen je u petak i optužen za ubojstvo.


Chauvin je optužen za tzv. ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo bez predumišljaja, objavio je u petak Mike Freeman, tužitelj okruga Henepin.


Za ubojstvo trećeg stupnja u Minnesoti je predviđena kazna zatvora do 25 godina.
Povjerenik za javnu sigurnost države Minnesota John Harrington priopćio je da su vlasti privele policajca Dereka Chauvina, navode lokalni mediji.


Već tri dana traju nasilni noćni prosvjedi u Minneapolisu koji su pokrenuti nakon što je u utorak objavljena snimka na kojoj Chauvin stišće koljenom vrat Georga Floyda koji moli da ga pusti i govori: “Ne mogu disati”, dok u blizini stoje još tri policajca.


Četrdesetšestogodišnji Floyd je ubrzo umro.


Policija je prvotno rekla da se Floyd opirao prilikom privođenja no nakon objave snimke Chauvin i još tri policajca dobili su otkaz.


Istraga o trojici policajaca se nastavlja, kazao je tužitelj Freeman.


Ranije u petak je demokratski guverner Minnesote Tim Walz pozvao na prekid nasilnih prosvjeda u Minneapolisu i kazao da će Nacionalna garda, koju je poslao u grad, uspostaviti red, nakon tri noći paleža, pljačke i vandalizma.


Walz je također kazao da očekuje “brzu” pravdu te je obećao da će adresirati rasne nejednakosti.


Prosvjednici su sinoć zapalili policijsku postaju, a Walz je izrazio solidarnost s prosvjednicima koji “izraizaržavaju gnjev i traže pravdu”, ali “ne i sa onima koji bacaju bombe”.