Život kraći za četiri mjeseca

Zbog predoziranja lijekovima Amerikancima se skraćuje životni vijek

Hina

Sjedinjene Države tek su 28. među razvijenim zemljama po očekivanom životnom vijeku. Prednjači Japan s 84,2 godineWASHINGTON – Predoziranje lijekovima rezultiralo je prvim značajnijim skraćenjem očekivanog životnog vijeka među Amerikancima od izbijanja epidemije HIV-a početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.


Amerikanci su u posljednjih pet godina izgubili četiri mjeseca u očekivanom životnom vijeku, kaže se u izvješću nacionalnog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).


»To je prvi veliki pad od 1993., a tada je glavni uzročnik bila epidemija prouzročena virusom HIV-a«, kazala je Renee Gindi iz statističkog odjela CDC-a.
Amerikanac rođen 2017. može očekivati životni vijek od 78,6 godina, gotovo četiri mjeseca manje nego onaj rođen pet godina prije njega.


Do šezdesetih godina prošlog stoljeća, životni je vijek bio ispod 70 godina.


Recentni pad oslikava razoran učinak opioidne krize, pogotovo sintetskih opioida poput fentanila, koji može biti smrtonosan već i pri dozama od nekoliko miligrama.


Predoziranje opioidima prošle je godine u Americi ubilo 32.000 ljudi.


Sjedinjene Države tek su 28. među razvijenim zemljama po očekivanom životnom vijeku. Prednjači Japan s 84,2 godine.


Skraćenje životnog vijeka izraženije je među muškaracima nego među ženama, navodi CDC.


Gindi je to usporedila s vrhuncem epidemije HIV-a koja je vladala 1992. i 1993. godine.


»Ovo nam je svima poziv na buđenje i upozorenje da se radi o problemu koji, na sličan način, ubija ljude mlađe životne dobi«, kazala je.(Hina)