Galeazzo Bignami

Zastupnik koji je nosio nacistička obilježja postao zamjenik ministra, danas kaže da osjeća “duboki sram”

Hina

Reuters

Reuters

Bignami (47) je prošlog mjeseca izabran za drugi mandat u parlamentu. Dugo je bio dio talijanske radikalne desnice, ali je dio svoje političke karijere proveo u umjerenijoj stranci Naprijed Italijo bivšeg premijera Silvija Berlusconija.RIM – Zastupnik desničarske stranke Braća Italije Galeazzo Bignami, koji je izazvao kontroverze 2016. nakon što su novine objavile njegovu fotografiju kako na lijevoj ruci nosi nacističku svastiku, imenovan je u ponedjeljak zamjenikom ministra za infrastrukturu.


Premijerka Giorgia Meloni, koja je osobno objavila Bignamijevo imenovanje na konferenciji za novinare, čelnica je Braće Italije, stranke koja svoje korijene vuče iz postfašističkog Talijanskog socijalnog pokreta (MSI).


Bignami (47) je prošlog mjeseca izabran za drugi mandat u parlamentu. Dugo je bio dio talijanske radikalne desnice, ali je dio svoje političke karijere proveo u umjerenijoj stranci Naprijed Italijo bivšeg premijera Silvija Berlusconija.
U ponedjeljak je rekao da osjeća “duboki sram” zbog fotografija i odlučno je osudio “svaki oblik totalitarizma”, nazivajući nacizam i bilo koji pokret povezan s njim “apsolutnim zlom”.


Meloni nije komentirala fotografiju iz 2016., ali je opetovano osudila zloglasne rasističke, antižidovske zakone koje je donio diktator Benito Mussolini 1938., a prošlog je tjedna rekla parlamentu da “nikada nije osjećala nikakve simpatije prema fašizmu”.


“Uvijek sam smatrala (antisemitske) rasne zakone iz 1938. najnižom točkom talijanske povijesti, sramotom koja će zauvijek okaljati naš narod”, rekla je u parlamentu.


Bignami će služiti pod čelnikom desničarske stranke Liga Matteom Salvinijem, koji je ministar infrastrukture i potpredsjednik vlade.