Mjere protiv zaraze

Zaraženih u svijetu skoro 100 tisuća: Italija zatvara sve škole i sveučilišta do 15. ožujka

Hina

foto: Italian Military via REUTERS

foto: Italian Military via REUTERS

Prije deset dana vlada je već zatvorila škole i sveučilišta u sjevernoj pokrajini najteže pogođenom koronavirusom te potpunu izolaciju za desetak mjesta koja su žarišta epidemijeRIM – Italija zatvara sve obrazovne institucije od četvrtka do sredine ožujka u borbi protiv koronavirusa, objavilo je nekoliko agencija o epidemiji koja je prema zadnjim podacima u srijedu uzela više od 3200 života u cijelom svijetu, a zaraženih je više od 94.000.


Oduka o zatvaranju svih škola i sveučilišta do 15. ožujka donesena na sastanku vlade u Rimu koji je predsjedao premijer Giuseppe Conte.


Prije deset dana vlada je već zatvorila škole i sveučilišta u sjevernoj pokrajini najteže pogođenom koronavirusom te potpunu izolaciju za desetak mjesta koja su žarišta epidemije
Unatoč tim mjerama zaraza se proširila i najmanje je 79 osoba umrlo, a više od 2.500 je zaraženo, a riječ je o podacima do utorka navečer.


Italija je uz Kinu, ishodište epidemije, te Južnu Koreju i Iran, najteže pogođena koronavirusom i prva je u Europi po broju žrtava i oboljelih.


Stručnjaci u Italiji razmatraju proširenje mjera ograničenog kretanja koje su trenutno na snazi u 11 općina u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu, i na druge općine koje su pogođene virusom.


Vlasti su rekle da će ovaj tjedan biti presudan po tome hoće li mjere zaštite predstavljene 23. veljače funkcionirati ili će biti potrebne snažnije mjere.


Utakmice bez gledatelja?


Italija, također, razmatra mogućnost da se sve utakmice Serie A igraju pred praznim tribinama zbog epidemije koronavirusa, izjavio je u srijedu talijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora.


“Idemo prema toj odluci”, kazao je Spadafora.


Talijanska je vlada prošli mjesec zabranila održavanje sportskih natjecanja u najviše pogođenim regijama, a do sada je odgođeno deset utakmica Serie A, kao i dvije utakmice talijanskog kupa. 


U Torinu su vlasti odlučile odgoditi uzvratnu utakmicu polufinala talijanskog kupa između Juventusa i Milana koja je bila predviđena za srijedu, a odgođena je i druga polufinalna utakmica kupa utakmica koja se trebala igrati sutra između Napolija i Intera.