Kolektivni ugovor iz snova

BRIGA ZA ZAPOSLENIKE U sjedištu Lavazze petkom će se raditi kraće, a predviđen je izostanak čak i radi pomaganja kućnim ljubimcima

P. N.

Nuvolla Lavazza / Screenshot

Nuvolla Lavazza / Screenshot

Do sljedećeg 12. siječnja priznaje se jednokratni izvanredni bonus od 700 eura zbog porasta troškova života u ItalijiZaposlenicima koji rade u sjedištu tvrtke Lavazza, zgradi zvanoj Nuvola u Torinu, vikend će od proljeća do jeseni trajat malo duže. Novim kolektivnim ugovorom koji je odobrila skupština, tisući zaposlenika koji rade u upravnoj zgradi tvrtke koja proizvodi kavu uveden je tzv. “kratki petak”: zaposlenici će imati pravo otići prije s posla petkom u razdoblju od petnaest tjedana, od svibnja do rujna, piše La Repubblica.Rad od kuće moguć deset dana mjesečno
 


Ovaj novitet povezan je s radom na daljinu (tzv. smart working) koji je Lavazza odlučila potaknuti: novim sporazumom, potpisanim sa sindikatima Fai-Cislom i Uila-Uilom, radnici će moći obavljati posao na daljinu (rad od kuće) deset radnih dana mjesečno, i to čak i nekoliko dana zaredom. “Mobilni model rada ostaje temeljen na koordinaciji između radnika i poduzeća kroz osobnu odgovornost, minimalne pravila i autonomiju u postizanju ciljeva, a korištenje prostora tvrtke također će se promicati kao ključ za jačanje suradnje među kolegama”, objašnjavaju u Lavazzi, kako , piše La Repubblica.


Dopust za liječničke preglede i 16 sati za njegu obitelji


Zaposlenicima je omogućeno i da iskoriste specifični plaćeni dopust tvrtke za obavljanje liječničkih pregleda te dodatnih 16 sati za “njegu”, kako bi pratili članove obitelji, kao i rodbinu/izvanbračne drugove na medicinske preglede, kako izvan bolnice tako i u bolnici. Lavazza će zaposlenicima također priznati četiri sata godišnje za potrebu veterinarske skrbi i pomoći njihovim kućnim ljubimcima. Što se tiče prinove u obitelji, Lavazza odobrava dodatnih pet dana obveznog očinskog dopusta, na teret firme, uz deset dana koji su već predviđeni zakonom.


“Oduvijek nam je stalo do dobrobiti naših ljudi i ovaj novi razvoj kolektivnog ugovora nastavak je puta kojim smo krenuli, u gospodarskom i regulatornom smislu, te potvrđuje brigu tvrtke Lavazza za njene zaposlenike”, kaže Enrico Contini, glavni direktor za ljudske resurse tvrtke Lavazza.


Foto Twitter


 


Premija do 4.000  eura na temelju uspješnog poslovanja


Na gospodarskom planu, Lavazza je već u ožujku isplatila premiju do 4.000 eura na temelju uspješnog poslovanja tvrtke. Riječ je o sustavu poticaja koji je ponovno potvrđen za trogodišnje razdoblje. Do sljedećeg 12. siječnja priznaje se još jedan posebni jednokratni izvanredni bonus od 700 eura zbog porasta troškova života u Italiji: riječ je o neoporezivom iznosu u obliku bonova za kupnju i bonusa za gorivo i režije. Tvrtka će i zaposlenicima talijanskih proizvodnih pogona i zaposlenima u sektoru prodaje osigurati bonus od 300 eura neto za obvezu preuzetu u ovoj vrlo složenoj godini te radi podrške u suočavanju s porastom cijena i poteškoćama zbog energetske i gospodarske krize”.