Maas u Izraelu

Zapadna obala: Njemačka je ozbiljno zabrinuta zbog izraelskih planova i “mogućih posljedica”

Hina

Heiko Maas / REUTERS

Heiko Maas / REUTERS

Upitan o potencijalnim sankcijama EU-a protiv Izraela, Maas je rekao da "nije postavio nikakve uvjete". Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u srijedu je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog izraelskog plana aneksije dijelova okupirane Zapadne obale, ali nije zaprijetio sankcijama.


Heiko Maas rekao je to u posjetu Izraelu, mjesec dana prije početka njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a u kojem će ta zemlja imati važnu ulogu u provođenju politike EU-a.


Nova izraelska vlada jedinstva sljedeći mjesec planira pokrenuti raspravu o širenju suvereniteta na naselja u okupiranom području, teritoriju koji Palestinci traže za svoju državu.
Plan su kritizirale arapske i europske sile jer bi on mogao poništiti sve dosadašnje napore u postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca.


Izrael tvrdi da će se aneksija provoditi u skladu s jednostranim mirovnim planom kojeg je u siječnju predstavio američki predsjednik Donald Trump.


“Ponovio sam ovdje danas njemački stav i našu ozbiljnu zabrinutost kao posebnog prijatelja Izraela zbog mogućih posljedica takvog poteza”, rekao je Maas novinarima u društvu svog izraelskog kolege Gabija Ashkenazija.


Palestinci i veliki dio međunarodne zajednice izraelska naselja na okupiranoj zemlji smatraju nelegalnima, ali Izrael to osporava.


Maas se sastao s premijerom Benjaminom Netanyahuom koji mu je rekao da svaki “realističan plan mora priznati izraelska naselja na teritoriju umjesto da potiče iluziju o protjerivanju ljudi iz njihovih domova”, priopćeno je iz premijerova ureda.


Izraelski ministar obrane Benny Gantz pozvao je na “širi međunarodni dijalog” o američkom prijedlogu nakon razgovora sa šefom njemačke diplomacije.


Maas planira otputovati u Aman na razgovore s jordanskim dužnosnicima i palestinskim vođama.


Upitan o potencijalnim sankcijama EU-a protiv Izraela, Maas je rekao da “nije postavio nikakve uvjete”.


Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki pozvao je u srijedu zemlje da bojkotiraju Izrael, zabrane uvoz izraelskih proizvoda i nametnu gospodarske i političke sankcije.