Detalj s klimatskog samita

Zanimljiv modni odabir. Je li to britanski kralj Karlo III. poslao poruku svojem premijeru?

Hina

Reuters

Reuters

Karlo je odabrao kravatu s grčkim motivom samo nekoliko dana nakon što su se britanska i grčka vlada posvađaleBritanski kralj Karlo III. izazvao je intenzivna nagađanja na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju u petak, ali ne svojim govorom, nego kravatom za koju se činilo da govori mnogo.


Karlo je odabrao kravatu s grčkim motivom samo nekoliko dana nakon što su se britanska i grčka vlada vrlo javno i nediplomatski posvađale oko povratka drevnih grčkih skulptura iz Britanskog muzeja.


Nekoliko je britanskih novinara na društvenim mrežama ukazalo na plavo-bijelu kravatu na Karlovom vratu. Znači li to da je 75-godišnji monarh stao na stranu Atene?
Britanski vladari dužni su biti strogo neutralni.


Karlov nastup u Dubaiju posebno je dobro prošao u Ateni, piše Guardian na svom blogu s klimatskog samita.


Novine su dodale da je kravata s grčkim motivom tamo protumačena kao naznaka da je kralj zauzeo stav suprotan premijeru Rishiju Sunaku koji odbija vratiti skulpture otuđene iz Partnenona nazad u Atenu.


Ali stvar bi mogla biti jednostavnija, napominje list. Karlov otac rođen je kao princ Philip od Grčke. Kralj voli provoditi svoje praznike ondje i strastven je ljubitelj svega helenskog.


Nije ovo prvi put da je kraljevska odjeća potaknula glasine.


Godine 2017. kraljica Elizabeta II. pokrenula je nagađanja da je zauzela stav o sporu oko brexita noseći plavi šešir sa žutim cvjetovima koji podsjeća na zastavu EU-a.