Srednjevjekovni zakon

Zabrana pobačaja u Poljskoj: Srce fetusa više nije kucalo, ali liječnici nisu intervenirali. Žena je umrla

P. N.

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Danas se planiraju novi prosvjedi zbog ove zadnje u nizu tragedijaBebino srce u majčinoj utrobi više nije kucalo, ali zbog groznog zakona koji regulira pobačaj u Poljskoj, liječnici nisu intervenirali. Nesretna Dorota je umrla u groznim okolnostima, uslijed “septičkog šoka” i kolapsa organa, kako je otkrila njezina obitelj, a prenosi MSN.  Dorota je umrla u noći 23. svibnja, u petom mjesecu trudnoće, u bolnici u gradu Podhalansky.


U srcu Europe u 21. stoljeću još uvijek se može umrijeti zbog nedostupnosti pobačaja.


Hitno je hospitalizirana zbog gubljenja amnionske tekućine, ali što se dalje događalo, kako rođaci pišu u pismu upućenom listu Gazeta Wyborcza, potpuna je nepoznanica. Nije poznato kada je srce fetusa prestalo kucati te koliko dugo se trovala majčina krv, što joj je uzrokovalo ogromnu patnju. Ali zna se zašto liječnici nisu intervenirali na vrijeme: pobačaj je u Poljskoj – zločin.


S.A.F.E.: Liječnici daju prednost fetusu
Bolnica je samo priopćila, putem ravnatelja Mareka Wierbe, da je žena “medicinski praćena”, da je njezina  trudnoća bila teška te da je šef odjela primijetio “naglo pogoršanje stanja pacijentice”, piše La Repubblica.


Te se tragedije događaju, prigovorila je S.A.F.E., nevladina organizacija koja pomaže ženama da obave pobačaj, jer “zbog zabrane pobačaja liječnici daju prednost fetusu, a ne trudnoj majci”. Unatoč ograničenjima uvedenim zakonom iz 2019. koji pobačaj čini gotovo nemogućim, “legalno je” da liječnici obave pobačaj ako je život pacijentice u opasnosti, ističe nevladina organizacija. No misterija je zašto liječnici u Poljskoj to ne čine.


Od jeseni najmanje sedam žrtava


Dorotina obitelj tužila je bolnicu i liječnike zbog nemara i zatražila poštivanje privatnosti: ne žele razgovarati s medijima. No umjesto njih govori zastrašujuća statistika: u jesen 2022. slučaj Izabele Sajbor, koja je umrla u identičnim okolnostima, izazvao je val međunarodnog ogorčenja: jer liječnici nisu željeli riskirati tužbu kako bi joj pomogli da preživi. Od tada je, poručuju nevladine udruge, zabilježeno najmanje sedam žrtava srednjovjekovnih poljskih zakona protiv pobačaja. Danas se planiraju novi prosvjedi zbog ove zadnje u nizu tragedija,  koja se mogla izbjeći.