Koronavirus

WHO proglašava pandemiju? Evo koliko je zaraženih dosad umrlo od koronavirusa, a koliko ih je izliječeno

Hina

Reuters

Reuters

Kina je objavila da je stanje bolje te je više gradova spustilo razinu izvanrednog stanja i olakšalo restrikcije kretanja, a donesena je i odluka da tvrtke mogu polako ponovno započeti sa svojim aktivnostima u Wuhanu, dan nakon što je predsjednik Xi Jinping posjetio taj grad, epicentar zarazeDok se Italija u srijedu probudila suočena s drakonskim mjerama kojima pokušava spriječiti širenje koronavirusa od kojeg je samo u utorak umrlo 168 ljudi, stanje u Kini se poboljšava i vlasti tvrde da su novi slučajevi zaraze uglavnom uvezeni iz inozemstva.


Stanovnici Italije pozvani su da ostanu u kućama i odlaze samo na posao, u trgovinu ili kod liječnika. Trg svetog Petra u Vatikanu i istoimena bazilika zatvoreni su za turiste do 3. travnja.


Italija je sve više odsječena od svijeta, Austrija i Slovenija traže od putnika koji dolaze iz te zemlje liječničke potvrde. Zračne veze s Italijom su uvelike prekinute. Zabranu ulaska Talijanima uvela je i Australija u srijedu.
Broj umrlih od koronavirusa u toj zemlji skočio je u utorak za 168, sa 463 na 631 što je povećanje od 36 posto, a potvrđeno je i gotovo tisuću novih zaraza pa je sada ukupno 10.149 inficiranih, objavio je stožer civilne zaštite.


Slovenija je objavila da zatvara granicu s Italijom i pozvala svoje građane koji se ondje nalaze da se vrate kući, rekao je u utorak premijer na odlasku Marjan Šarec. On je tvitao da je odluka donesena nakon što je isti potez povukla Austrija.


U Sloveniji je 31 osoba zaražena koronavirusom, šest više nego u ponedjeljak.


Europske države u utorak su postrožile mjere protiv širenja koronavirusa zabranama putovanja, zatvaranjem škola i odgodama javnih događanja.


Austrija je zabranila dolaske iz Italije te je upozorila svoje državljane da ne putuju u tu susjednu državu koja je u potpunosti stavljena u karantenu kako bi pokušala usporiti širenje virusa Covid-19.


Srbijanska vlada također je zabranila dolaske iz Italije, a putovanja iz i u Italiju zabranila je i Malta.


Borbi protiv širenja virusa pridružile su se i aviokompanije. British Airways je otkazao sve letove s Italijom.


Danska je objavila kako će zrakoplovima koji lete iz pogođenih područja biti zabranjeno sletjeti, a Austrian Airlines je prekinuo linije prema Veneciji, Milanu i Bologni.


Njemačka Lufthansa već je otkazala tisuće letova, a njemačko ministarstvo vanjskih poslova savjetuje odgodu putovanja u Italiju.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je njegova zemlja na samom početku epidemije, s više od 1.800 slučajeva zaraze i 33 smrti.


U Kini stanje bolje


Istovremeno, Kina je objavila da je stanje bolje te je više gradova spustilo razinu izvanrednog stanja i olakšalo restrikcije kretanja, a donesena je i odluka da tvrtke mogu polako ponovno započeti sa svojim aktivnostima u Wuhanu, dan nakon što je predsjednik Xi Jinping posjetio taj grad, epicentar zaraze.


Tvrtke koje proizvode robu i usluge od primarne važnosti mogu odmah početi s radom, a u tu kategoriju spadaju medicinske tvrtke, javna poduzeća, prehrana i poljoprivredna proizvodnja. Ostale djelatnosti moći će ponovno početi raditi nakon što dobiju dopuštenje.


Kina je u srijedu prijavila povećanje broja novoobljelih nakon četiri uzastopna dana pada, ali je to pripisala dolasku zaraženih osoba iz inozemstva.


Ukupni broj zaraženih u kontinentalnoj Kini sada je 80.778, s 24 nova slučaja u utorak. Međutim, kineske vlasti naglašavaju da je od ta 24 slučaja njih deset uvezeno iz inozemstva.


Ipak, u provinciji Hubei škole će ostati zatvorene i dalje do nove odredbe, a nastavit će se i striktno provoditi zabrana o napuštanju pokrajine i grada Wuhana.


Južna Koreja objavila je u srijedu prvi puta u pet dana povećanje broja novih oboljelih.


Ukupno su u utorak zabilježena 242 nova slučaja, objavio je centar za kontrolu i prevenciju bolesti, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji 7.755.


U utorak je umrlo još šest ljudi, čime se brojka popela na njih 60.


Srednja Amerika zabilježila je u utorak prvi smrtni slučaj – u Panami je umro 64-godišnji muškarac koji je bolovao od dijabetesa. Ministrica zdravstva Rosario Turner potvrdila je da je ukupno 8 osoba zaraženo u zemlji.


Panama je druga zemlja srednje Amerike koja je prijavila slučajeve Covida-19, nakon Kostarike gdje je zaraženo 13 ljudi.


Približava se pandemija – WHO


Epidemija se približava pandemiji, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija: značajno se povećao broja žrtava u više zemalja poput Italije, Irana i Španjolske, prvi smrtni slučajevi bilježe se u Maroku, Libanonu i Panami, prve osobe zaražene u Kongu, Burkini Faso, Mongoliji, Turskoj, dva slučaja u Boliviji.


U Indoneziji je u srijedu također prijavljen prvi smrtni slučaj – umrla je 53-godišnja strankinja, ali se ne navodi iz koje je zemlje. Ona je već bila u kritičnom stanju kada je primljena u bolnicu. Indonezija ima 26 potvrđenih slučajeva koronavirusa.


U SAD-u je u utorak broj zaraženih prešao 900.


Indija u kojoj je potvrđeno 50 slučajeva ukinula je sve vize za državljane Njemačke, Francuske i Španjolske i zatražila od Indijaca da ne putuju u europske zemlje pogođene koronavirusom.Vize za sve strance koji su putovali u te tri zemlje nakon 1. veljače i još nisu ušli u Indiju također su ukinute.

Indija je već ranije rekla da se izbjegavaju putovanja u Kinu, Južnu Koreju, Italiju i Iran.


Ukupno je koronavirusom zaraženo 119.000 ljudi u svijetu, od kojih 36.000 izvan Kine, u više od 100 zemalja i teritorija.


Do srijede u 2 sata po GMT-u umrlo je 4296 ljudi.


Oko 55 posto slučajeva dosad se vode kao izliječeni.