Nepoželjan

Vučić tjera hrvatskog diplomata iz Srbije. Biščević: Čak i kada bih znao, ne bih smio otkriti

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Srbija tvrdi da je Hrvoje Šnajder "grubo izašao iz okvira diplomatskih normi". Hrvatski veleposlanik Hidajet Biščević kaže da je "to izvan mog djelokruga"Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je “grubo izašao iz okvira diplomatskih normi”, priopćio je srbijanski MSP, ne navodeći više detalja.


“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je 20. studenog 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije koja regulire diplomatske odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata”, navodi se u priopćenju.


Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da “država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata.”


“Prekršio Bečku konvenciju”
Tijekom profesionalnog angažmana u Srbiji Šnajder je, kako navodi MSP, “grubo izišao iz okvira diplomatskih normi” i prekršio Bečku konvenciju, a tim povodom diplomatska nota uručena je hrvatskom veleposlaniku Hidajetu Biščeviću.


Photo: Antonio Ahel/ATAImages


Srbijanski MSP naglašava da “žali zbog postupanja navedenog diplomata u proteklom razdoblju koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i sveukupnom podizanju razine mira i stabilnosti u regiji”:


MSP također “izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke europske budućnosti”.


Biščević: No comment


“To je materija koju ne želim komentirati, nije nešto u što bi se ja sada upuštao, prema tome što bi rekli Englezi ‘no comment'”, rekao je hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević za 24sata.


Na pitanje što to konkretno znači odgovara: “I da znam što je napravio, ne bih smio reći, ne mogu ulaziti u detalje jer je to izvan mog djelokruga. Bez komentara.”


Grlić Radman: Iznenađeni smo


Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kratko je za 24sata kazao da je iznenađen odlukom.


– Iznenađeni smo. Moramo vidjeti o čemu se radi, najprije”, rekao je Grlić Radman za 24sata.


Snimio D. KOVAČEVIĆ


MVEP: “Korak prema pogoršanju” odnosa


Hrvatska je u ponedjeljak izrazila žaljenje zbog protjerivanja njezina diplomata iz Srbije, istaknuvši da je to “korak prema pogoršanju” odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika.


Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je “grubo izišao oz okvira diplomatskih normi”, priopćio je srbijanski MSP, ne navodeći više detalja.


“U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu”, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).


Naglašava se da taj korak predstavlja “dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji”.


“S tim u vezi izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata”, dodaje se.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dodalo je da zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez “u vrijeme i na način koji odabere.”