Epidemija

Vrhunac koronavirusa u Kini prošao, stručnjak procijenio do kad će trajati pandemija

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Globalna pandemija koronavirusa vjerojatno će završiti do lipnja, rekao je Zhong Nanshan, viši medicinski savjetnik kineske vlade, prenosi ReutersPEKING Vrhunac epidemije koronavirusa u Kini prošao je i broj novozaraženih nastavlja padati, a pandemija u svijetu trebala bi završiti do lipnja, ocijenila je kineska vlada u četvrtak.


Globalna pandemija koronavirusa vjerojatno će završiti do lipnja, rekao je Zhong Nanshan, viši medicinski savjetnik kineske vlade, prenosi Reuters.


Zhong, osamdesettrogodišnji epidemiolog poznat po borbi protiv SARS-a 2003. rekao je da su brojni uvezeni slučajevi zaraze u Kini asimptomatski te je postotak reinfekcije bolesnika koji su se oporavili nizak.
Kinesko povjerenstvo za nacionalno zdravlje reklo je da je vrhunac epidemije u zemlji prošao.


Epidemija u Kini na “niskoj je razini” ukupno, rekao je Mi Feng, glasnogovornik povjerenstva, javlja agencija dpa.


Kina je u četvrtak objavila najmanji broj novozaraženih, ukupno 15, otkako je prije sedam tjedana počela svakodnevno izvještavati o epidemiji.


Tako je u sredošnjoj Kini u četvrtak bilo sedam novih slučajeva zaraze, uključujući šest slučajeva izvana, a u pokrajini Hubei, izvorištu epidemije, potvrđeno je osam novih slučajeva i to je prvi put jednoznamenkasti broj novozaraženih.


Trenutno u Kini ima ukupno 80.793 potvrđenih slučajeva oboljelih od te bolesti, uključivo 3.169 umrlih.


Opera u Sydneyu dezinficirana zbog Toma Hanksa


Slavna operna kuća u Sydneyu u četvrtak je priopćila da je dezinficirala svoje prostorije jer je ondje u subotu nastupila holivudska producentica Rita Wilson, supruga Toma Hanksa, koji su oboje pozitivni na koronavirus.


Wilson je svoj pjevački nastup održala u subotu navečer u dvorani Utzon Room, a gledalo ju je i slušalo 207 ljudi, uključujući i supružnika Toma Hanksa.


Dvostruki oskarovac i njegova supruga prve su globalni ‘selebritiji’ pozitivni na virus.


Hanks je na Twitteru napisao da su se on i supruga na koronavirus testirali u Australiji gdje radi na filmu nakon što su osjetili umor i bol s blagom vrućicom.“Osjećali smo se malo umorno, kao da imamo prehladu i bolove (…) Da budemo jasni, kao što se trenutno preporučuje, testirali smo se na koronavirus i utvrđeno je da smo pozitivni”, napisao je Hanks.


Naveo je i da će oboje biti “testirani, promatrani i izolirani” onoliko dugo koliko bude potrebno.


Nakon saznanja da je par pozitivan na koronavirus, Opera u Sydneyu je kontaktirala zdravstvene vlasti te sponzore i osoblje koje je bilo u doticaju s njima.


“Od tada smo proveli određeni broj zdravstvenih i sigurnosnih mjera, uključujući i čišćenje svih prostora jakim, bolničkim dezinfekcijskim sredstvom”, priopćeno je iz opere.


Madrid zatvorio muzeje, pozitivna i ministrica u vladi


Svi državni muzeji u Madridu, uključujući najpoznatije Muzej Prado i Muzej kraljice Sofíje, u četvrtak su zatvorili vrata publici zbog epidemije koronavirusa, a Covid-19 zabilježen je i u novoj španjolskoj vladi kod ministrice za jednakost.


Mjera zatvaranja muzeja ostat će na snazi do daljnjega, izvijestilo je španjolsko ministarstvo kulture preko Twittera.


Muzej kraljice Sofije, gdje je izložena čuvena Picassova slika “Guernica”, također je priopćio kako je ulaz zatvoren.


Madrid je prethodno zatvorio vrtiće, škole i fakultete na 15 dana kako bi se izbjegla velika okupljanja ljudi. Istovremeno se suočava sa snažnim porastom broja oboljelih od koronavirusa.Predsjednik regije Madrida Diaz Ayuso kazao je u četvrtak za lokalni TV 5 da španjolska vlada razmatra mogućnost da se cijeli Madrid proglasi karantenom kako bi se spriječilo širenje virusa u druge dijelove zemlje. Prethodno je u srijedu španjolska vlada zanijekala takve planove.


Vlada je u četvrtak izvijestila kako je španjolska ministrica za jednakost Irene Montero (32) pozitivna je na koronavirus te je sazvala izvanredni sastanak u Madridu.


Montero, članica lijeve stranke Unidas Podemos, na funkciji je od siječnja, kada je uspostavljena vladajuća lijeva koalicija. Dobro se osjeća i nalazi se u karanteni.


Ona je partnerica Pabla Iglesiasa, vođe Unidas Podemosa i potpredsjednika španjolske vlade, s kojim živi i ima djecu.


Prije Montero još troje zastupnika u španjolskom parlamentu, članova oporbene desnice, oboljelo je od koronavirusa. Od utorka je parlament zatvoren na dva tjedna.


S 2.277 zabilježenih slučajeva koronavirusa Španjolska je nakon Italije zemlja s najviše oboljelih u Europi. Od tog broja polovica se nalazi u Madridu i okolici. Preminulo je ukupno 55 osoba, od toga 31 u Madridu.


EIB u središtu programa kredita za kompanije pogođene epidemijom


Europska investicijska banka (EIB) mogla bi udružiti snage s najvećim europskim komercijalnim bankama i ponuditi kompanijama pogođenim epidemijom koronavirusa povoljne kredite, kažu izvori upoznati s planovima.


Nacrt plana predviđa stotine milijuna eura kredita namijenjenih malim kompanijama, poput hotela, kako bi lakše prebrodile pad prodaje zbog širenja virusa, kazala su u srijedu tri izvora.


Središnja uloga u tom planu pripala bi EIB-u koji bi prema jednoj opciji udružio snage s nekoliko vodećih europskih banaka, tvrde oni. Trenutno se s njima razgovara, dodaju.Kako bi se riješio problem rizika koji bi mogao ugroziti EIB-ov kreditni rejting, kao jamstvo za potencijalne gubitke poslužio bi zajednički proračun Europske unije, pojašnjavaju.


Jamstvo bi olakšalo kreditiranje komercijalnim bankama koje bi provjeravale zahtjeve kompanija i odobravale novac a mogle bi snositi i dio gubitaka ako ih kompanije ne budu mogle vratiti, tumače dva izvora.


Program kredita mogao bi zauzeti središnje mjesto u željno očekivanom odgovoru europskih vlada na krizu zbog koje je život u Italiji stao a škole su zatvorene u nizu zemalja, od Španjolske do Grčke.


Dopuna kreditima bile bi druge mjere potpore gospodarstvu, koje bi danas trebala najaviti Europska središnja banka (ECB).


Europska komisija kazala je da je “pomoć teško pogođenim kompanijama… da u kratkom roku osiguraju likvidnost ključni dio odgovora ekonomske politike EU-a na krizu prouzročenu koronavirusom”.


EK radi s EIB-om na mogućim rješenjima koja bi se mogla odmah provesti u djelo, kazala je glasnogovornica Bruxellesa. U EIB-u nisu željeli komentirati informaciju o kreditima.


Ministri financija EU-a mogli bi razmotriti plan na sastanku početkom idućeg tjedna u Bruxellesu, napominje jedan od neimenovanih izvora.


Uoči sastanka u ponedjeljak sa čelnikom EIB-a Wernerom Hoyerom, francuski ministar financija Bruno Le Maire pojačao je pritisak porukom da EIB mora “mobilizirati resurse”.


Sličan je program EIB oformio i nakon financijske krize prije nešto više od deset godina, napominje Reuters.