Poruka Moskvi

Von der Leyen osuđuje uhićenje Navljanoga i traži njegovo puštanje

Hina

REUTERS

REUTERS

I predsjednik Europskog vijeća ocijenio je u nedjelju navečer da je "neprihvatljivo" uhićenje Alekseja Navaljnoga po dolasku u Moskvu, te je pozvao na njegovo "trenutačno puštanje" na slobodu.Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen osudila je uhićenje uhićenje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnoga i zatražila da ga se trenutačno oslobodi i zajamči njegova sigurnost.


“Osuđujem jučerašnje uhićenje Alekseja Navaljnoga po povratku u Rusiju. Zatočenje političkih protivnika protivno je ruskim međunarodnim obvezama”, rekla je von der Leyen.


Istaknula je kako očekuje temeljitu i neovisnu istragu o napadu na Navaljnoga koji je jedva preživio.
“Ruske vlasti moraju ga odmah pustiti i jamčiti za njegovu sigurnost. Nastavit ćemo pozorno pratiti situaciju”, dodala je von der Leyen.


I predsjednik Europskog vijeća ocijenio je u nedjelju navečer da je “neprihvatljivo” uhićenje Alekseja Navaljnoga po dolasku u Moskvu, te je pozvao na njegovo “trenutačno puštanje” na slobodu.


Ruska policija u nedjelju je privela glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnoga, po njegovu dolasku u zračnu luku Šeremetjevo iz Njemačke i to kada se pripremao proći kontrolu putovnica, potvrdila je ruska Savezna služba za zatvore (FSIN).


Navaljni se u Njemačkoj posljednjih mjeseci oporavljao nakon što je preživio pokušaj trovanja.


Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je ruske vlasti da “poštuju prava Alekseja Navaljnoga” i u tvitu je zatražio njegovo puštanje.


“Neprihvatljiva je politizacija pravosudnog sustava”, dodao je Borrell.