Napeta situacija

Vojni analitičar: ‘Toplo se nadam da je priča završena. Ako Izrael odgovori, na rubu smo 3. svjetskog rata’

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Navodi kako nije čuo nijednu ispriku Izraela za ono što se dogodilo 1. travnjaVojni analitičar i stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec za N1 televiziju je komentirao najnoviju eskalaciju na Bliskom istoku, navodeći da se radilo o posljednjem upozorenju Irana Izraelu.


“Nadam se da će svi ozbiljni čimbenici učiniti sve kako ne bi došlo do te eskalacije. Nadam se da će se i jedna i druga strana uozbiljiti. Imam osjećaj da su ovo upozorenje i poruka Irana naišli na plodno tlo u Izraelu. Što se tiče zapadnih zemalja, čini mi se da nisu shvatili poruku. Nadam se da je Izrael shvatio i da će reagirati adekvatno, odnosno, da će stati na loptu. Ne bih želio prejudicirati ako Izrael odgovori jer bi u tom slučaju eskaliralo na cijelom Bliskom istoku”, prokomentirao je.


Izrael je srušio uglavnom sve upućene projektile, ali Iran tvrdi da je ostvario ciljeve.
“Činjenica jest da se zaustavilo 99 posto projektila, ali problem je tih jedan posto koji su prošli. Očito su ovi projektili upozorenje. Jer, ako pošaljete bezposadne letjelice koje satima putuju do cilja, naravno da se druga strana može dobro pripremiti. Nije to napravljeno bez razloga, nisu upućeni bez razloga”, dodao je Ogorec.


Navodi kako nije čuo nijednu ispriku Izraela za ono što se dogodilo 1. travnja, kad je navodno Izrael u Damasku ubio sedam istaknutih članova Iranske revolucionarne garde.


“Nadam se da je priča završena i da je odmazda završila, bar što se tiče Irana. Nadajmo se da je to završena priča i što se tiče Izraela. U suprotnom, došlo bi do nekontrolirane eskalacije na Bliskom istoku. Bio bi to korak do trećeg svjetskog rata”, zaključio je vojni analitičar Marinko Ogorec za N1.