MJERE NEPOTREBNE

Vodeći talijanski liječnik šokirao izjavom: “Virusa više nema, prestanite terorizirati ovu državu”

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

„U stvarnosti virus više klinički ne postoji u Italiji“, rekao je u Alberto Zangrillo, ravnatelj bolnice San Raffaele u MilanuZAGREB – Ocjena poznatog talijanskog liječnika da je novi koronavirus nestao iz Italije, odnosno da “klinički više ne postoji”, te da je došlo vrijeme da se bespotrebno prestane “terorizirati” Talijane izazvala je polemike i negodovanje vlasti i stručnjaka u Italiji.


„U stvarnosti virus više klinički ne postoji u Italiji“, rekao je u Alberto Zangrillo, ravnatelj bolnice San Raffaele u Milanu, u nedjelju navečer za televiziju RAI.


Zangrillo je u Italiji poznat kao liječnik Silvija Berlusconija, bivšeg talijanskog premijera.
„Uzorci uzeti u posljednjih deset dana pokazuju apsolutno malu količinu virusa u odnosu na one uzete prije mjesec ili dva dana“, rekao je Zangrillo i dodao da je „vrijeme da prestanemo terorizirati ovu državu“.


Koronavirus je u posljednja tri mjeseca u Italiji odnio više od 33,5 tisuća života. Najpogođenija je bila regija Lombardija, u kojoj taj liječnik i radi.


„Dok čekamo znanstvene dokaze koji potvrđuju ovu tvrdnju, pozivam one koji su uvjereni u nju da ne siju konfuziju među Talijanima“, komentirala je Zangrillove tvrdnje tajnica ministarstva zdravlja Sandra Zampa.


Čelnik Nacionalnog zdravstvenog vijeća Franco Locatelli rekao je da je „zbunjen“ Zangrillovim riječima.


„Samo pogledajte brojeve novih slučajeva svaki dan i vidjet ćete da virus i dalje cirkulira Italijom“, kazao je.


Ta brojka je svakodnevno varirala između 300 i 500. U nedjelju je bilo 355 novih slučajeva, većinom u Lombardiji, dok je u ponedjeljak zabilježen pad.


Direktor prestižnog rimskog Instituta Spallanzani za zarazne bolesti Giuseppe Ippolito također tvrdi da nema dokaza da je virus mutirao ili izgubio na snazi, a Zangrillove tvrdnje odbacili su i znanstvenici sa sveučilišta u Glasgowu, Nottinghamu i Londonu.


Italija se počela otvarati od početka svibnja, u želji da oživi svoje gospodarstvo što je prije moguće, posebice turizam koji bi trebao krenuti 3. lipnja, kad se otvaraju granice.


U ponedjeljak je zabilježila 60 novih smrtnih slučajeva, što je pad sa 75 koliko ih je bilo dan ranije, objavila je civilna zaštita. Zabilježeno je i 178 novih slučajeva zaraze, dok ih je u nedjelju bilo 355, prenosi Reuters.


Sveukupno je preminulo 33,7 tisuća talijanskih državljana, što je treći najveći broj mrtvih nakon SAD-a i Velike Britanije. Od početka pandemije registrirano je 233 tisuće slučajeva, dok je testirano 2,4 milijuna ljudi.