Prve detaljne prognoze troškova

Visoka cijena napuštanja EU: Britanska vlada potrošila 4,4 milijarda funti na planiranje brexita

Hina

foto: Peter Summers/Pool via REUTERS

foto: Peter Summers/Pool via REUTERS

Na vrhuncu procesa brexita, kada je izgledalo da bi Britanija mogla izaći iz EU-a bez dogovora prošlog listopada, na brexitu je radilo ne manje 22.000 vladinih dužnosnika.LONDON – Britanska vlada potrošila je barem 4,4 milijarda funti poreznih obveznika na pripreme za napuštanje Europske unije, objavio je u petak revizorski ured, u prvim detaljnim prognozama troškova brexita.


Državni ured za reviziju (NAO) rekao je u izvješću da je novac u najvećoj mjeri potrošen na troškove službenika, izgradnju nove infrastrukture te plaćanje vanjskih savjetodavnih usluga.


Za osoblje je potrošeno 1,9 milijardi funti, za nove sustave i infrastrukturu 1,5 milijardi, a za vanjska savjetovanja 288 milijuna.
Na vrhuncu procesa brexita, kada je izgledalo da bi Britanija mogla izaći iz EU-a bez dogovora prošlog listopada, na brexitu je radilo ne manje 22.000 vladinih dužnosnika.


“Ovo izvješće prvi puta donosi jasnu sliku o tome koliko je vlada potrošila i na što je potrošen novac”, rekao je šef NAO-a, Gareth Davies.


Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, u najvećem geopolitičkom prevratu zadnjih desetljeća kojim je okrenula leđa 47-godišnjem članstvu u EU-u.


Zbog toga se među ostalim morala provesti obuka carinskih službenika, te zaposliti više ljudi za pregovore o trgovinskim sporazumima.


Više od pola novca potrošila su ministarstvo za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja, ministarstvo unutarnjih poslova te Carinska i porezna uprava.


NAO je naglasio da se radi o najnižoj procjeni, te da bi troškovi mogli biti i puno viši.


Dogovoreno prijelazno razdoblje između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva traje do kraja ove godine do kada se pravila EU-a primjenjuju i dalje kako bi omogućila Londonu i Bruxellesu da pokušaju doći do dogovora o budućim odnosima nakon brexita.