Šarena grobnica

Veliko arheološko otkriće u Egiptu: Pronađena grobnica inspirirana piramidama

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikipedia

FOTO/Wikipedia

Izgrađena je od bijelog vapnenca, a sjeverni zid grobnice pokazuje dizajn inspiriran arhitektonskim nacrtom kraljevskih piramida.Veliko arheološko otkriće u Egiptu, ove je subote otkrilo grobnicu dužnosnika Pete dinastije ukrašene šarenim reljefima i dobro očuvanim natpisima.


Grobnica blizu Saqqare, ogromne nekropole južno od Kaira, pripada visokom dužnosniku po imenu Khuwy. Vjeruje se da je Khuwy bio plemić tijekom Pete dinastije koja je vladala Egiptom prije 4300 godina, doznajemo s MSN-a. 


“Khuwy grobnica u obliku slova ‘L’ započinje s malim hodnikom koji nizbrdo vodi u predsoblje. Zatim se vidi veća komora s oslikanim reljefima, koja prikazuje vlasnika grobnice koji sjedi za stolom”, kaže Mohamed Megahed, voditelj tima za iskopavanje.
Uz desetke veleposlanika, ministar za antikvitete, Khaled al-Enani, izjavljuje da je grobnica otkrivena prošlog mjeseca. Uglavnom je izrađena od bijelog vapnenca.Ukrasne slike imaju posebnu zelenu smolu i ulja koja se koriste u procesu pokopa, navode u egipatskom Ministarstvu za antikvitete, a prenosi MSN. Sjeverni zid grobnice pokazuje dizajn inspiriran arhitektonskim nacrtom kraljevskih piramida dinastije, dodaje se u priopćenju.


Tim iskopavanja otkrio je nekoliko grobnica povezanih s Petom dinastijom. Arheolozi su nedavno pronašli natpis na granitnom stupcu posvećenom kraljici Setibhor, za koju se vjeruje da je bila supruga Djedkare Isesisa, osmog i pretposljednjeg faraona dinastije.


Egipat posljednjih godina nastoji promicati arheološka otkrića diljem zemlje u pokušaju oživljavanja turizma kojeg su pogodila previranja nakon pobune 2011. godine.