Hakiranje

Velika krađa podataka: SAD optužuje Irance za globalne kibernetičke napade

Hina

REUTERS

REUTERS

Kibernetičkim napadom otuđeno je više od 31 terabajta akademskih podataka i intelektualnog vlasništva sa 144 sveučilišta u SAD-u i 176 sveučilišta u 21 drugoj zemlji, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.SAD je u petak optužio devetero Iranaca i jedno iransko poduzeće za pokušaj hakiranja stotina američkih i međunarodnih sveučilišta, desetaka poduzeća i dijelova američke vlade za iransku vladu.


Kibernetičkim napadom otuđeno je više od 31 terabajta akademskih podataka i intelektualnog vlasništva sa 144 sveučilišta u SAD-u i 176 sveučilišta u 21 drugoj zemlji, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.


Ministarstvo financija objavilo je da uvodi sankcije protiv optuženih i iranskog instituta Mabne, koji je po američkim vlastima pomagao Irancima u napadu.
»Ti optuženici sada su bjegunci pred pravdom«, rekao je zamjenik američkog javnog tužitelja Rod Rosenstein, upozorivši da im prijeti izručenje u više od 100 država ako napuste Iran.


Ovo je četvrti put u zadnjih nekoliko mjeseci da je američka administracija okrivila neku stranu vladu za velike kibernetičke napade, što je Obamina administracija rijetko činila.


Napad je obuhvatio elektroničku poštu više od 100.000 profesora u svijetu i kompromitirao ih oko 8000, navodi ministarstvo, ističući da je riječ o jednom od najvećih napada do sada koji su istražili.


Meta napada bio je i u UN.


Prošli tjedan američka vlada optužila je rusku vladu za kibernetičke napade počinjene unazad najmanje dvije godine, a čija je meta bila američka elektroenergetska mreža.Washington je uveo sankcije 19 Rusa i pet organizacija, uključujući tajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i druge kibernetičke napade.

Obamina administracija optužila je 2016. sedmero Iranaca za kibernetičke napade na desetak američkih banaka i pokušaj gašenja brane u New Yorku. Bili su također optuženi da su radili za iransku vladu.