Borba

USPRKOS NIZU SKANDALA UIazak u finale za britanskog premijera izborili Johnson i Hunt

Hina

Reuters

ReutersFavorit Boris Johnson sa 160 glasova i ministar Jeremy Hunt sa 77, nekoć protivnik napuštanja Europske unije, a danas kandidat koji obećava brexit sa sporazumom, u četvrtak su nakon petog kruga glasanja ostali u utrci za nasljednika konzervativne premijerke Therese May.


Usprkos nizu skandala u prošlosti i kritike stupnja njegove usredotočenosti, bivši londonski gradonačelnik Johnson dominirao je u utrci nakon što je May prije mjesec dana objavila da će odstupiti jer parlament nije ratificirao njezin sporazum o brexitu.


Nakon završnog, petog kruga glasanja, konzervativni zastupnici u parlamentu eliminirali su ministra za okoliš Michaela Govea.
Johnson je ponovno dobio uvjerljivo najviše glasova, 160 od 313, a Hunt 77 glasova. Jedan je glasački listić bio nevažeći.


Pedesetpetogodišnji Johnson, koji je bio gradonačelnik Londona osam godina, smatra da je on jedini kandidat koji može izvesti Veliku Britaniju iz EU-a do 31. listopada i boriti se sa strankom Brexit Nigela Faragea i Laburističkom strankom Jeremyja Corbyna


Broj zastupnika koji su glasali za Johnsona povećavao se nakon svakog kruga glasanja. Za Johnsona je u prvom krugu 13. lipnja glasalo 114 zastupnika, u drugome 18. lipnja 126, u srijedu 157, a u četvrtak 160.


Gove je završio treći sa 75 glasova, a ministar unutarnjih poslova Sajid Javid ispao je iz utrke ranije u četvrtak.


Sada će oko 160 tisuća članova Konzervativne stranke glasati na izborima, najkasnije krajem srpnja, za stranačkog vođu koji postaje i premijer Ujedinjenog Kraljevstva.