Upozorenje

Uragan Dorian ojačao do “iznimno opasne razine”. Floridu će pogoditi u ponedjeljak navečer

Hina

Reuters

ReutersStanovnici Floride pripremaju se u subotu za dolazak uragana Doriana, koji je u petak ojačao do 4. kategorije dok je prolazio preko Kariba, a do obale Sjedinjenih Država trebao bi stići početkom sljedećeg tjedna.


Nacionalni centar za uragane upozorava da je Dorian »iznimno opasan uragan 4. kategorije« s vjetrom koji doseže blizu 215 kilometara na sat.


Predviđa se da će uragan pogoditi istočnu obalu Floride u ponedjeljak navečer te se kretati sjeverno preko središnje Floride prelazeći prostorom na kojemu žive milijuni ljudi.


Očekuje se da bi neke stanovnike Floride tropski olujni vjetar mogao zahvatiti već u nedjelju ujutro. Vlasti upozoravaju građane da naprave zalihe hrane i vode.Brevard County, koji je istočno od Orlanda, objavio je obaveznu evakuaciju »zbog nesigurnosti puta razarajućeg vjetra i oluje«.

Stanovnici uz obalu, ljudi koji žive u mobilnim kućama, ili u niskim područjima na kojima su česte poplave trebali bi početi evakuaciju u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu u nedjelju, objavile su vlasti.


Američki predsjednik Donald Trump Dorian je nazvao »jednim od najvećih uragana koje smo vidjeli u mnogo godina«. »Mogao bi biti vrlo razoran«, kazao je prije nego je otišao iz Bijele kuće helikopterom u Camp David.


Rekao je da će se vratiti u Washington u nedjelju popodne kako bi koordinirao napore u borbi s olujom.