Opća skupština

UN: Zemlje u razvoju osudile bogate zbog gomilanja cjepiva

Hina

Reuters

Reuters

Filipini, Peru, Gana i mnoge druge zemlje poručuju da je solidarnost zakazala, a glavni tajnik UN-a je nejednaku distribuciju cjepiva protiv covida-19 nazvao "bestidnom"Čelnici zemalja u razvoju upozorili su na Općoj skupštini UN-a da gomilanje cjepiva protiv covida-19 u bogatim zemljama omogućuje razvoj novih varijanti koronavirusa SARS-Cov-2 te da zaraza ponovno uzima maha.


Filipini, Peru, Gana i mnoge druge zemlje poručuju da je solidarnost zakazala, a glavni tajnik UN-a je nejednaku distribuciju cjepiva protiv covida-19 nazvao “bestidnom”.


“Bogate zemlje gomilaju cjepivo, dok siromašne zemlje cjepivo dobivaju na kapaljku”, kazao je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte.
“Sada već govore i o dodatnom docjepljivanju, dok zemlje u razvoju dijele doze po pola kako bi pregrmili situaciju. Ovo je šokantno za nevjerovati i mora se nazvati pravim imenom – sebičnošću koja niti je opravdana niti moralna”, poručio je Duterte.


Oko 35 posto ljudi u svijetu koji su primili najmanje jednu dozu cjepiva dolazi iz zemalja s visokim prihodima, a od toga je 28 posto iz Europe i Sjeverne Amerike.


U međuvremenu, procijepljenost u nekim zemljama, poput Haitija ili DR Kongo je manja od jedan posto.


Afrika je teško pogođena tzv. nacionalizmom cjepiva, s oko 900 milijuna Afrikanaca koji tek trebaju primiti cjepivo da bi taj kontinent dosegao procijepljenost od 70 posto.


SAD je u srijedu obećao dodatnih 500 milijuna doza cjepiva za druge zemlje, a Kina dvije milijarde doza cjepiva za ostatak svijeta do kraja godine.