Prvorazredni skandal

Ukrajinska ikona u Republici Srpskoj: Čini se da je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova ukradenu ikonu!

P. N.

foto: Armin Durgut/PIXSELL

foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ispostavilo se da je riječ o ikoni koja je u vlasništvu Ukrajine, o čemu govori i pečat koji se na njoj nalazi. Ukrajina je stoga preko svog veleposlanstva u Sarajevu od Bosne i Hercegovine zatražila "javno, neodgodivo i nedvojbeno" pojašnjenje kako se ikona u vlasništvu Ukrajine našla u Bosni i Hercegovini.Predsjedatelj kolektivnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji se za razliku od dvojice svojih kolega Željka Komšića i Šefiku Džaferoviću susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, potonjem je pri susretu poklonio 300 godina staru ikonu. Mediji bliski Dodiku naveli su da je ikona pronađena u ukrajinskom Lugansku.


Ispostavilo se da je riječ o ikoni koja je u vlasništvu Ukrajine, o čemu govori i pečat koji se na njoj nalazi. Ukrajina je stoga preko svog veleposlanstva u Sarajevu od Bosne i Hercegovine zatražila “javno, neodgodivo i nedvojbeno” pojašnjenje kako se ikona u vlasništvu Ukrajine našla u Bosni i Hercegovini.


Sarajevski mediji podsjećaju da se nekolicina boraca iz Republike Srpske svojevremeno priključila proruskim separatističkim snagama u ukrajinskom ratu. Jednom od njih u Bosni i Hercegovini se čak i sudilo, jer je pridruživanje vojnim jedinicama u inozemstvu u Bosni i Hercegovini kažnjiov zakonom.