Parlament

Ukrajina zakonom zabranila antisemitizam; utvrđene i kazne za prekršitelje

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Zakon predviđa kazne, a dopušta i žrtvama da zatraže materijalnu i moralnu odštetu. Da bi zakon stupio na snagu mora ga potpisati predsjednik Volodimir Zelenskij kojemu su roditelji bili Židovi i koji je izgubio rodbinu u holokaustuUkrajinski parlament u srijedu je izglasao zakon protiv ansisemitizma kojim se utvrđuju i kazne za prekršitelje.


Procjenjuje se da Židovi čine 0,2 posto od 41 milijuna Ukrajinaca, a od 1991. bilo je izoliranih slučajeva antisemitizma.


Prijeratna populacija ukrajinskih Židova od oko 1,5 milijuna doslovce je izbrisana tijekom nacističkog holokausta.
“Nepostojanje jasne definicije antisemitizma u ukrajinskom zakonodavstvu  onemogućuje jasnu klasifikaciju zločina na toj osnovi”, naveli su autori novog zakona.


“U praksi to vodi sadašnjoj nekažnjivosti počinitelja antisemitskih napada”, rekli su


Zakon, izglasan glasovima 283 zastupnika, što je više od potrebnih 226, definira antisemitizam kao mržnju prema Židovima i zabranjuje je.


Manifestacija antisemitizma može se iskazivati prema Židovima kao i prema njihovoj imovini, vjerskim zgradama ili židovskoj zajednici.


Zakon predviđa kazne, a dopušta i žrtvama da zatraže materijalnu i moralnu odštetu.


Da bi zakon stupio na snagu mora ga potpisati predsjednik Volodimir Zelenskij kojemu su roditelji bili Židovi i koji je izgubio rodbinu u holokaustu.


U rujnu će Ukrajina obilježiti 80. godišnjicu pokolja u Babij Jaru, jednom od najvećeg masakra nad Židovima tijekom holokausta. Gotovo 34.000 židovskih muškaraca, žena i djece ubijeno je u masovnom pokolju na rubu Kijeva 29. i 30. rujna 1941. godine.