Točno u ponoć u Čileu

Ukida se izvanredno stanje: U neredima poginulo 20 ljudi. Počelo je poskupljenjem metroa za tri posto

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Izvanredno stanje je uvedeno 18. listopada u glavnom gradu i regiji i zatim prošireno na nekoliko regija zemlje zahvaćene nasiljem i vandalizmom koji su izbili tijekom prosvjeda protiv povišenja od 3 posto cijene karata za metro u glavnom gradu.SANTIAGO – U ponoć će biti ukinuto izvanredno stanje u Čileu uvedeno nakon eskalacije nasilja, obznanilo je čileansko predsjedništvo u nedjelju navečer.


Predsjednik Sebastian Pinera potpisao je uredbe o ukidanju izvanrednog stanja 28. listopada u ponoć po lokalnom vremenu, objavilo je predsjedništvo u poruci na Twitteru.


Skoro ukidanje izvanrednog stanja u subotu je najavio čileanski predsjednik kada je najavio i velike rekonstrukcije vlade u odgovoru na neviđene prosvjede u toj zemlji Latinske Amerike.
Izvanredno stanje je uvedeno 18. listopada u glavnom gradu i regiji i zatim prošireno na nekoliko regija zemlje zahvaćene nasiljem i vandalizmom koji su izbili tijekom prosvjeda protiv povišenja od 3 posto cijene karata za metro u glavnom gradu.


Tisuće vojnika bile su raspoređene na ulicama zemlje prvi puta nakon završetka diktature Augusta Pinocheta (1973.-1990.), a više desetaka supermarketa, benzinskih postaja, vozila i metro stanica je uništeno ili zapaljeno.


Vojska je odredila redarstveni sat u glavnom gradu, koji je ukinut u subotu.


U neredima i nasilju poginulo je 20 osoba, koje su većinom stradale u požarima i pljačkama. Policija je ubila 5 izgrednika, prema službenim podacima.


U petak se više od milijun ljudi okupilo u središtu Santiaga i nekoliko velikih gradova u prosvjedu protiv socijalnih nejednakosti koje je stvorio ultraliberalni gospodarski model tijekom Pinochetove diktature, koji povratkom demokracije nikada nije doveden u pitanje.