Prosvjed

U Veneciji tisuće tražile zabranu uplovljavanja za velike kruzere

Hina

Reuters

ReutersTisuće ljudi u Veneciji prosvjednom štenjom tražile su zabranu uplovljavanja velikih kruzera u slavnu lagunu u subotu, tjedan dana nakon nesreće između kruzera i turističkog broda. 


Povorka je krajem poslijepodneva prošetala ulicama povijesnog središta Serenissime noseći transparent s porukom “Fuori le navi dalla laguna” (Kruzeri van iz lagune).


“Ti gorostasni brodovi moraju biti uklonjeni iz lagune. Nespojivi su s ravnotežom ekosustava, osim toga opasni su za grad”, izjavio je Gianfranco Bettin, predsjednik Marghera, jedne od sastavnih općina Venecije. 
Povorka organizirana na poziv odbora “No Grandi Navi” (Ne velikim kruzerima) krenula je s pristaništa nasuprot Giudecce, nedaleko od mjesta na kojem je u nedjelju luksuzni putnički brod s 3000 osoba pri pokušaju sidrenja udario u turističku brodicu pri čemu su četiri osobe lakše ozlijeđene.


Snimke tog incidenta obišle su svijet i razbuktale polemiku o opasnostima uplovljavanja kruzera u turističke gradove kojima nanose štetu, napose ekološku. 


Grad Venecija upisan je na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a veliki kruzeri narušavaju krhki ekosustav lagune i temelje na kojima počiva taj grad koji je redovito poplavljen kada nastupi proljetna plima (Acqua Alta, visoka voda).