Prvi od izbijanja epidemije

Povratak normalnom životu? U Tel Avivu održan prvi koncert na otvorenom za cijepljene posjetitelje

foto: REUTERS/Amir Cohen

foto: REUTERS/Amir Cohen

Izrael, kojega je više od polovine stanovništva primilo barem prvu dozu cjepiva za koronavirus, početkom veljače je postupno izašao iz treće karantene.TEL AVIV – Više stotina ljudi cijepljenih protiv koronavirusa sudjelovalo je danas na koncertu na otvorenom koji je organizirala gradska uprava Tel Aviva, što je prvi takav koncert od izbijanja pandemije.


Plešući na tribinama, petstotinjak oduševljenih posjetitelja sa zaštitnim maskama pratilo je koncert izraelskog pop pjevača Ivrija Lidera na nogometnom stadionu Bloomfieldu.


“Ovo je doista sjajno, sretna sam i nestrpljivo iščekujem koncert”, rekla je Reut Gofer. “Nadam se da je ovo početak vremena kada ćemo se moći vratiti normalnom životu”, dodala je.
Da bi mogli ući na stadion gledatelji su morali pokazati potvrdu izraelskog ministarstva zdravstva o tome da su primili obje doze cjepiva Pfizer/BioNTecha koji omogućuju Izraelu urednu dopremu u zamjenu za biomedicinske podatke o djelovanju cjepiva.


Izrael, kojega je više od polovine stanovništva primilo barem prvu dozu cjepiva za koronavirus, početkom veljače je postupno izašao iz treće karantene.


Pristup kulturnim događajima, športskim dvoranama i hotelima zasad je omogućen samo onima koji imaju potvrdu o cijepljenju.


Židovska država je od početka pandemije prijavila 796.465 zaraženih i 5834 umrla.


Eytan Schwartz, glasnogovornik gradske uprave Tel Aviva, rekao je da je ovo prvi u nizu koncerata. “Nadam se da ćemo uskoro moći napuniti stadion s 30.000 ljudi, kao što je i red”, dodao je.