Epidemija u susjedstvu

U Sloveniji testirane 44 osobe, svi testovi na koronavirus negativni

Hina

Reuters

Reuters

U mariborskom kliničkom centru uvedena je potpuna zabrana posjeta, ali ne zbog bolesti nego iz preventivnih razloga, zbog situacije u sjevernoj Italiji, gdje je najveći broj zaraženih u EuropiLJUBLJANA U Sloveniji su do 16 sati u utorak testirane 44 osobe na novi koronavirus i svi su rezultati negativni, objavilo je na Twitteru slovensko ministarstvo zdravstva, a liječnička komora poziva na uspostavu mreže specijaliziranih ambulanti za testiranje i liječenje. 


U državi za sada nema nijednog pacijenta zaraženog koronavirusom, objavilo je, a to su ranije potvrdile i dvije najveće bolničke ustanove u Sloveniji, ljubljanski  i mariborski klinički centar.


U mariborskom kliničkom centru uvedena je potpuna zabrana posjeta, ali ne zbog bolesti nego iz preventivnih razloga, zbog situacije u sjevernoj Italiji, gdje je najveći broj zaraženih u Europi.
Slovenska liječnička komora u utorak je pozvala državne vlasti na uspostavu posebnih “ulaznih točaka”, odnosno mreže specijaliziranih ambulanti po cijeloj državi za pacijente sa sumnjom na infekciju novim virusom COVID-19.


Komora je priopćila da se ovih dana liječnici i stomatolozi žale da Slovenija na razini primarnog zdravstva nije pripremljena na širenje zaraze, niti ima mjere za brzo i učinkovito djelovanje u prevenciji širenja koronavirusa.


Stoga predlažu uspostavu mreže “ulaznih” ambulanti u koje bi se javljali oni sa sumnjom da su inficirani i ondje testirali, a brisovi bi se slali u odgovarajuće laboratorije.


Takav sustav omogućio bi bolju, bržu i djelotvorniju obradu pacijenata sa sumnjom na koronavirus, smatra Komora.


Mreža takvih ambulanti trebala bi biti javno objavljena za cijelu državu, dodaje.


Mediji javljaju da se zbog nastavka povećanja broja oboljelih u sjevernoj Italiji takve kritike najviše javljaju u primarnom zdravstvu na zapadu Slovenije jer je vjerojatnost da se koronavirus  najprije proširi u tom području veća.