Austrija poduzima mjere

U Sloveniji raste broj zaraženih, čak ih je 45 više nego jučer: ‘Za dva tjedna zaustavljamo državu’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Za dva tjedna zaustavljamo državu, ali nema mjesta za paniku", kazala je Repar Bornšek, te dodala da se svi trebaju pridržavati pravila da se oni koji su bolesni suzdrže socijalnih kontakata i ostanu kod kućeLJUBLJANA U Sloveniji je, po novim podacima, već 141 potvrđeni slučaj zaraženih koronaviriusom, što je 45 slučajeva više nego u četvrtak, iznijeli su predstavnici slovenske vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje u petak na konferenciji za novinare.


“Od danas se zatvaraju sve stomatološke usluge, osim u sedam ambulanti po Sloveniji”, rekla je na konferenciji za novinare državna tajnica u ministarstvu za zdravstvo Simona Repar Bornšek.


Od danas se, po njenim riječima, mijenja i način testiranja na koronavirus, pa će oni koji imaju blage simptome zaraze ostajati u kućnoj samoizolaciji, a hospitalizirat će se samo kritični slučajevi.
“Za dva tjedna zaustavljamo državu, ali nema mjesta za paniku”, kazala je Repar Bornšek, te dodala da se svi trebaju pridržavati pravila da se oni koji su bolesni suzdrže socijalnih kontakata i ostanu kod kuće.


Prema podacima u petak u 14 sati u Sloveniji infekciju koronavirusom ima 141 osoba, a najveće povećanje bilježi se u regiji Ljubljane, dok je dosta inficiranih i na području Maribora i Novoga Mesta.


“Sada smo u drugoj fazi kad treba što više ograničiti društvene kontakte”, kazala je Nina Pirnat, direktorica Instituta za javno zdravlje te ponovo upozorila na potrebu održavanja osobne higijene kako bi se ograničilo širenje bolesti, te držanje potrebnog razmaka od onih koji pokazuju znakove bolesti.


Slovenija kasni s mjerama


Kako je javila televizijska postaja POP-TV, četvoro oboljelih od koronavirusa koji su hospitalizirani u ljubljanskom Kliničkom centru (UKC) nalaze se u lošem, odnosno “kritičnom” stanju, prema neslužbenim izvorima.


U slovenskom parlamentu večeras će biti potvrđena nova vlada koju će voditi Janez Janša, a koja će odmah početi djelovati.


Janša je najavio da će suzbijanje širenja koronavirusa biti prvi prioritet njegove vlade te da će se formirati štab za kordinaciju aktivnosti za vrijeme epidemije, koja je već proglašena, kako bi se aktivnosti ubuduće vodile centralizirano i s jednog mjesta.


Budući ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je popodne, prilikom svog predstavljanja pred parlamentarnim odborom za zdravstvo, da se je infekcija koronavirusom u mnogim zemljama, pa tako i u Sloveniji dugo vremena “podcjenjivala” i uspoređivala s infekcijom gripe, ali da se je pokazalo da su potrebne striktnije i odlučnije mjere.Što se tiče mjera koje su bile potrebne Slovenija kasni za “10 do 15 dana”, a koronavirus nije političko pitanje nego pitanje hoće li infekciju sa svojim sadašnjim nedovoljnim kapacitetima “preživjeti” slovenski zdravstveni sustav, kazao je Gantar.


Po njegovim riječima, trenutačno je glavni problem i prioritet nabava dovoljnog broja zaštitne opreme i sredstava, na čemu po njegovoj ocjeni do sada nije napravljeno dovoljno.


Budući da neke zemlje zbog svojih potreba zabranjuju izvoz takve opreme i sredstava i da je neuspio pokušaj da ta sredstva Slovenija dobije iz Ukrajine, sada bi trebalo poraditi i diplomatskim kanalima da se ona dobije, a realno bi se mogla dobiti u Kini, kazao je zastupnicima budući ministar zdravstva Tomaž Gantar.


Austrija zatvara većinu trgovina, planinska područja u karanteni


Većina trgovina u Austriji bit će idući tjedan zatvorena kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a barovi i restorani neće smjeti raditi navečer, odlučila je austrijska vlada.


Otvorene će smjeti biti samo ljekarne i trgovine s hranom.“Austrija će biti gotovo zatvorena, ne dugo, ali jedno određeno vrijeme”, rekao je u petak austrijski kancelar Sebastian Kurz.


Uz to, vlada je proglasila dvotjednu karantenu za dolinu Paznaun i skijalište Saint Anton am Arlberg u Tirolu, pokrajini u kojoj ima puno zaraženih koronoavirusom.


Austrija do sada ima 432 potvrđeno zaraženih i jedan smrtni slučaj od koronavirusa.


Austrija je prekinula sve zračne veze sa Švicarskom, Francuskom i Španjolskom te uvela kontrole na švicarskoj granici, uz one koje se već provode na talijanskoj granici.


Obustavila je također nastavu u školama i na sveučilištima te zatvorila kulturne lokacije i skijališta.