Širenje zaraze

U Sloveniji drugi slučaj koronavirusa, traga se za kontaktima

Hina

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Novi zaraženi bio je u kontaktu s prvim bolesnikom, muškarcem starim oko 60 godina koji je inficiran u Maroku, odakle je 29. veljače avionom bolestan doputovao u VenecijuLJUBLJANA U Sloveniji je, nakon jučerašnjeg prvog, zabilježen i drugi slučaj zaraze koronavirusom, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare ministar zdravstva Aleš Šabeder.


Novi zaraženi bio je u kontaktu s prvim bolesnikom, muškarcem starim oko 60 godina koji je inficiran u Maroku, odakle je 29. veljače avionom bolestan doputovao u Veneciju. Istoga dana je po povratku iz Italije bio na urgentnom odjelu bolnice u Ljubljani, no tamo su ga uputili kući. Već tada je imao znakove bolesti, koje je najprije pripisivao ozljedi koju je prije toga zadobio u Maroku.


Jučer je, zbog lošeg zdravstvenog stanja, otišao u dom zdravlja Vič u Ljubljani, mimo svih javnih upozorenja da se oni koji sumnjaju na infekciju koronavirusom najprije moraju javiti telefonom svom liječniku. Dežurna liječnica uputila ga je vozilom hitne pomoći u Infekcijsku kliniku, gdje je nakon pozitivnog testa smješten u izolacijsku sobu.
Slovensko ministarstvo zdravstva prikuplja podatke o tome s kime je sve oboljeli bio u kontaktu od polaska na put u Maroku i pozivaju sve koji su bili u kontaktu s njim, u avionu ili čekaonici hitne pomoći, da im se jave.


Ravnateljica direktorata za javno zdravlje u ministarstvu zdravstva Mojca Gobec izjavila je za Slovensku televiziju kako panika nije potrebna te da preventivne mjere za suzbijanje širenja zaraze i eventualne epidemije ostaju za sada iste koje su donesene prethodnih dana i tjedana, a eventualne nove mjere ovisit će “od ocjene s rizika”.


Za uzimanje brisova koji odlaze na testiranje u tri laboratorija u Ljubljani i Mariboru predviđeno je 16 “ulaznih centara”, regijski smještenih u bolnicama po cijeloj Sloveniji, a za eventualno primanje više oboljelih rezervirane su izolacijske sobe u tri bolnice, u Ljubljani, Mariboru te Golniku kod Kranja.